Saját KB bal
Saját KB jobb

Odacsukta a vakvezető kutyával közlekedő vak férfi bokáját a sofőr

Csak egy kicsivel több odafigyelést várna Hack János, akinek a bokáját odacsukta egy figyelmetlen buszvezető, nem várva meg, amíg vakvezető kutyájával leszáll a járműről – írta a szegedma.hu oldal.

A portál megkeresésére a DAKK Zrt. (Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.) azt válaszolta, kiemelten fontosnak tartják a fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű személyek számára történő segítségnyújtást, ám a fél éve Szegeden élő férfi korántsem nem ezt tapasztalja.

Hack János rendszeresen utazik tömegközlekedési eszközökön Tüttő nevű segítő kutyájával. Múlt héten egy figyelmetlen sofőr úgy odacsukta János lábát, hogy napokig sántított. Az utasok kiabalására vette észre a sofőr, hogy mi történt, kinyitotta az ajtót, majd miután János leszállt, elhajtott. A férfi megkereste a közlekedési társaságot, de levelére senki sem reagált.

„Sajnos nem ez volt az első eset, hogy azt tapasztaltam, hogy nem figyelnek kellőképp a sofőrök. Gyakran előfordul, hogy nem állnak be rendesen a megállóba a járdasziget mellé, nem várják meg, amíg ülőhelyet keresek vagy megkapaszkodom. Előfordult már, hogy olyan hirtelen fékeztek, hogy elestem, és az ellenőrök szedtek ki a székek közül– mondta Hack János. Elmondása szerint az is előfordul, hogy az alacsonypadlós járművek esetében nem engedik le a járművet, hogy könnyebben felszállhasson a mankóval és vakvezető kutya segítségével közlekedő férfi, de gyorsan hozzátette, természetesen akadt már olyan buszvezető is, aki jelezte neki, hogy elromlott a berendezés, ezért nem tudja megkönnyíteni a felszállását.

A hangos utastájékoztató berendezés sem működik mindig a buszokon.

A DAKK Zrt. nem tud ilyen esetről, a szegedma.hu megkeresésére az alábbiakat írta: „A járművezetőnek különös figyelmet kell fordítania a mozgásában korlátozott, gyermekkocsival, kisgyermekkel utazó vagy bármilyen szempontból nehezebben közlekedő utasokra, szükség esetén segítenie kell az utazásban történő részvételt. Autóbusz-vezetőinktől a munkautasításban előírtak betartását szigorúan megköveteljük, szükség esetén munkáltatói felelősségre vonást alkalmazunk velük szemben annak megsértése, esetleges be nem tartása esetén”.

A férfi hangsúlyozta, találkozik nagyon segítőkész sofőrökkel is, volt, amikor le is pattant a járműről egyikük, és személyesen segítette fel a buszra, és elnézést kért, mert egy szabálytalanul várakozó autó miatt nem tudott rendesen beállni a megállóba. Mivel sokat használja a tömegközlekedést, több buszvezető már ismeri, azt is tudják, hogy melyik megállónál fog leszállni, és segítséget is szokott kapni. Összességében ő csak annyit szeretne elérni, hogy egy kicsit több figyelmet kapjanak azok, akik vakvezető kutyával használják a tömegközlekedést, vagy épp mozgásukban korlátozottak.

 

Még több történet, amit érdemes tudnunk speciális igényekkel élő emberekről és kutyáikról:

Miért ne simogassuk a segítő kutyákat munka közben

3 órán át ült a földön segítő kutyájával, mert nem adták da neki lefoglalt helyét

Beszélgetés az első magyar vakvezetőkutya-iskola megalapítójával

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: szegedma.hu
Fotó: Kovács Ferenc
Az alsó kép illusztráció

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...