Saját KB bal
Saját KB jobb

A 70 éves veterán, aki kutyája kedvéért újra megtanult járni

Az idős, kerekesszékbe kényszerült férfi alig tudott 10 lépést megtenni, amikor hozzákerült az eleven, pár hónapos kölyökkutya. Azóta nem hogy újra visszanyerte a járás szabadságát, de agility versenyeken indul a nagy páros.

Aki nézi Jack Cottert az ügyességi versenyeken, meg sem tudná mondani, hogy nemrég a háborús veterán még milyen fájdalmakkal küzdött.

Nyoma sincs annak az embernek, akit korábban többszörös gerinc és nyaksérüléssel műtöttek, ízületi gyulladás miatt térd helyreállító műtétje, szívrohama valamint visszatérő izomgörcsei rendszeresek voltak. A háborús veteránoknak nem csak fizikai, de olykor nagyon súlyos mentális problémáira is jótékony hatással van egy kutya közelsége. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Cotter szerényen beszél a szerzett sebesülésekről: „Akkoriban, ha nem véreztél, nem is sérültél meg” – vallja. A haditengerészet végül 100%-os rokkanttá minősítette a ’60-as években szerzett háborús sérülései miatt.

Aztán beviharzott az életébe Tucker, és mindketten egy fantasztikus átalakulás útján indultak el együtt. Cotter-ből új ember lett, mozgékony, aktív, aki képes nemet mondani a fájdalomra és a járás képtelenségre, Tucker pedig szép lassan a szeleburdi kölyökből fegyelmezett agility bajnokká vált.

Az agility nem az a sport, ahol a gazdi csak ül és mondja, mit kell tenni, egy csapatot alkotva kell végig vinni a távot és az akadályokat. A vezetőnek pontosan olyan aktívnak kell lennie, mint kutyájának, hiszen ha lemarad, elmaradhat a versenyző kutyának épp kellő instrukció átadása.

Akárhányszor felsorakozunk az indulásnál, átölelem, megmondom neki, mennyire szeretem, és hogy nagyon jól fogunk ma is szórakozni. Ez nem munka, ez csak játék. Kimegyünk, és azt tesszük, amit kell, de a magunk világában. Abban a pillanatban elfelejtünk mindent, fantasztikus érzés. 2007-ben még 10 lépést sem tudtam menni. Az agility mentette meg az életemet” – meséli Cotter, aki heti kétszer három gyakorló kört futnak le, és a versenyeken majdnem 140 métert tesznek meg 40 másodperc alatti idővel.

„Talán egy-két ember majd ránk néz, és azt fogja érezni: ezt én is meg tudom csinálni! Akkor már duplán megérte.”

 

Cikkajánlónk hasonló témákból:

Ismerd meg Sally-t, a 97 éves kutyasétáltatót

Újra együtt a veterán katona és szolgálati kutyája

Kutyásként a sokadik x-en túl

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Today

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...