Saját KB bal
Saját KB jobb

Világbajnoki ezüstérmeket szereztek a magyar agilitysek

Minden idők egyik legsikeresebb világbajnokságán van túl a Magyar Agility Válogatott. A legnépszerűbb kutyás sport, a kutya és a gazda együttműködésére épülő agility idei világbajnokságán két ezüstérmet és számos előkelő helyezést szereztek a magyar válogatott tagjai.

 

Idén szeptember 22. és 25. között Zaragozában rendezték meg a sportág legnagyobb versenyét. Az idei volt az agility történetének  21. világbajnoksága,  amelyre idén 42 országból, rekordszámú versenyző érkezett a spanyolországi Zaragozába. A magyar válogatott kiemelt eredményei:

Midi csapat: agility futam 2. hely (27 csapatból)
Maxi csapat: agility futam 2. hely (35 csapatból)
Mini csapat: összetett 7. hely (32 csapatból)
Midi egyéni: agility futam 4. hely (73 indulóból) Ács-Kövesi Ágnes és Ike (uszkár)
Mini egyéni: összetett 7. hely (97 indulóból) Urbán Judit és Cinke (Sheltie)


a magyar csapat

A magyar agilitys társadalom sikereit az is növelte, hogy a verseny egyik bírója a magyar Tráj Tamás volt. A fiatal magyar bíró az általa tervezett technikás, ugyanakkor jól és látványosan futható, gyors pályákkal már a VB-t megelőzően is lenyűgözte a világot, és a világbajnokságon sem okozott csalódást senkinek. Világbajnokságon bírálni óriási elismerés, Tráj Tamás az első magyar, akit, ez a megtiszteltetés ért. További siker, hogy az agility Európa-bajnokságának számító European Open 2017-es versenyére ismét felkérést kapott egy magyar agilitys, Bíró Zsófi.


Urbán Judit és Cinke

Az agility sportban a lovas díjugratáshoz hasonló pályán és rendszer szerint versenyeznek a kutya-gazda párosok. A pályát mindig az adott verseny bírója tervezi , így minden alkalommal új kihívás, új pályák teljesítése elé néznek a  csapatok. Közvetlenül a verseny előtt a gazdák kutya nélkül járják be a pályát: 8 perc áll rendelkezésükre, hogy megtervezzék, hogyan fogják kizárólag hanggal és testjelekkel végigvezetni a pályán velük szabadon futó kutyát. Egy pálya nagyjából 200 méter hosszú, erre jut 22 különböző akadály, amelyet a kutyák másodpercenként 5,5-6 métert futva tesznek meg. Ez mintegy 20 kilométer per órás sebességet jelent. A futamot a leggyorsabb, hiba nélkül teljesítő  páros nyeri.  A párosok a kutyák magassága alapján meghatározott három méretkategóriában – mini, midi és maxi – mérik össze tudásukat.

A mini csapat

Az agility a kapcsolat sportja: önmagában nem elég egy magas szinten képzett kutya és egy ügyes felvezető. Kettőjüknek együtt, teljes összhangban együttműködve kell lefutni a pályákat. A sport egyre népszerűbb világszerte, amelynek köszönhetően minden évben emelkedik a világbajnokság színvonala is. Az egyes helyezések között századmásodpercek döntenek , egy apró hiba és elszállhat az egész futam. 

Ács-Kövesi Ágnes és Ike

 


A maxi csapat

Gratulálunk minden résztvevőnek, és köszönjük, hogy ilyen gyönyörű eredményekkel képviselitek országunkat!

 

És ha már sport:

Magyar sikerek a mentőkutya világbajnokságon

Ősszel is aktívan – de hogyan?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Füzi Júlia
Kezdőfotó: A midi csapat
Fotók: Az Aglity Team Hungary facebook oldala
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...