A kenneltartás súlyos viselkedés zavarokhoz vezethet

Még a kiképzett és rendszeresen foglalkoztatott rendőrkutyák is kényszeres viselkedést mutatnak kennelbe zárva, ami arra utal, hogy tartósan negatív stresszállapotban, frusztráltan élnek – derült ki brit kutatók felméréséből. A hosszú időn át menhelyen élő kutyák állapota a rendőrkutyákénál is súlyosabbá válhat.

A levegőbe vagy a falra ugrálnak, pörögnek, faltól-falig rohannak fel és alá, köröket futnak. Bizonyos helyzetekben a vizsgált harminc német juhászkutya közül mindössze kettő nem mutatott ismétlődő, mentális zavarra utaló viselkedést.

Embereknél is hasonló viselkedészavarok alakulnak ki, ha magányos zárkára ítélik őket.  Esetükben azt feltételezik, hogy a fájdalmat okozó ingereket zárják ki a figyelmi állapotot beszűkítő viselkedéssel. Lehet, hogy a kutyáknál is hasonló szerepe lehet, hiszen a legtöbbet ugráló, szaladgáló kutyák stresszhormon (kortizol) szintje állatorvosi vizsgálat után lecsökkent, nem pedig nőtt, ahogy az egészségesen reagáló állatoknál várható lenne.

A menhelyeken vagy az elhanyagolt, otthon tartott kutyáknál még rosszabb a helyzet. Kergetik a farkukat, folyton rágnak valamit, a kennelből kivéve pedig rángatják, húzzák a pórázt. Van, aki „kennelőrült”-nek nevezi ezeket a kutyákat, a mentális zavart pedig „kennelitis”-nek.

Szerencsés esetben, ha „csak” egy önkéntelen megerősítés miatt rögzült a viselkedés – például mindig felugrálás, körözés után adtak enni a kutyának – lehet javítani a helyzeten, de ha a krónikus stressz miatt hormonális zavarok alakultak ki, kevés az esély a viselkedés rendeződésére.

 

További menhelyi híreink:

Kutyaketrecbe zárják a népszerű humoristát

Kutyaházakat adományozott a Praktiker

Ismerd meg Sally-t, a 97 éves kutyasétáltatót

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Denham et al 2014. Physiol Behav
Fotók: wikimedia
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...