Saját KB bal
Saját KB jobb

Dogtorok a magyar kórházban

Meglepő, de Budapesten van egy hely, ahova két terápiás kutya már 6 éve bejáratos. Az állatok jelenlétének pozitív pszichológiai hatásait már számtalan orvos, pszichológus és tudós állította és bizonyította. A ’60-as években Amerikában alkalmaztak először kutyákat érzelmileg zavart embereknél, gyerekosztályokon, gyógyíthatatlan betegeknél vagy olyan idős embereknél, akik egyedül éltek. 

 

Bizonyított tény, hogy ezeknél az embereknél az állatok jelenléte enyhítette a depressziót, az időseknél pedig a magány miatti szellemi és fizikai amortizációt tudta lassítani.

A Bajcsy Zsilinszky Kórházban egy tacskó és egy golden retriver, Bogár és Szandra hat éve járhatnak a betegek közé. A mozgásszervi rehabilitációs osztály páciensei alig várják a két kutya érkezését, ha csak egy kis időre is, de elfeledkezhetnek arról, hol és miért vannak. A kórház akkor kezdte el a két kutyát bevonni a betegek életébe, amikor az egyik páciens kutyája valamilyen úton-módon beszökött az épületbe.

A két kutya hetente két órát tölthet ott, ahol több mint negyven beteg várja az érkezésüket. A kutyák kísérgetik a betegeket, van, aki még az ágyába is beengedi őket.  Jelentős szerepük van a betegek rehabilitációs folyamatában is. Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy Zsilinszky kórház főigazgatója még tavaly nyilatkozott az RTL Klubnak:

 ,,Azt vettük észre, hogy a rehabilitációs osztályon lévő, leginkább stroke-os, esetleg valamilyen végtagra lebénult betegek között a kutya segített abban, hogy például elkezdjék etetni, elkezdjék simogatni a lebénult kezükkel.”  A kórház pszichológusa vezeti a terápiákat. ,,A kutya szociális magatartása megfelelő, tanulékony, képes a kötődésre. Vezényszavakra reagál, megérti a testbeszédet, a beszélni nem tudó emberekkel is képes kontaktust teremteni. Önbizalmat, szeretetet, sikerélményt ad, motivál, mozgásra késztet, az érintése megnyugtat, mosolyra bír. Nem utolsó sorban csökkenti a szorongást”.

Kiss Judit kórházi dolgozó hozzátette, önmagában a kutyaterápiától nem lehet meggyógyulni, de ez része a komplex, gyógytornászok, dietetikusok, pszichológus, logopédus és még sok más szakember által biztosított terápiának.

 

Magyarországon csak kevés kórházban vannak jelen a kutyadoktorok. Külföldön sokkal inkább alkalmaznak doktor kutyákat, főleg gyerekkórházakban, olyan helyeken is, ahol a gyerekek sokáig, akár a szüleik nélkül távol vannak az otthonuktól. Sok szülő mesélte, hogy az első pillanat, amikor a gyermeküket mosolyogni látták a kórházi kezelések óta, az volt, amikor először meglátogatta őket a terápiás kutya.

A Bostoni gyerek kórházban például bárkit látogathat terápiás kutya, akinek nincs speciális szőr allergiája, de kell a szülők és a kezelőorvos orvos belegyezése is. Ebben a kórházban a terápiás kutyával a folyosón illetve a beteg szobájában is lehet kapcsolatba lépni, de a találkozások alatt tilos a kutyákat etetni, munkájuk befejeztével azonban a kórház minden terápiás kutyának speciális jutalom falatokkal kedveskedik. A látogatott betegek számától és az egyéni igényektől függően egy látogatás 5-10 percig tart. A kutyák egy önkéntes programban vesznek részt, amire egy forma nyomtatvány kitöltésével kerülhetnek be a gazdáikkal együtt, ha kiválasztják őket, akkor további kiképzések várnak rájuk.

Reméljük, egyre több kórház rájön, hogy a becsempészésnél jobb módszerek is vannak, és lehetővé teszi a betegeknek, hogy érintkezzenek kutyadokikkal, mint látjuk, igény lenne rá, de sajnos ezen a téren is van még hová fejlődnünk.

 

További kórházi híreink itthon és külföldön:

Kiküldtek egy vak férfit kutyájával a budapesti Szent János Kórház büféjéből

Terápiás kutyák a kórházban

Kutyabarát kórház Új-Zélandon

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: 10kerkult.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...