Jegesmedve és kutya – egy barátság története

Még 1992-ben egy éhező jegesmedve közeledett Brian kutyáihoz Kanadában. Gazdájuk mozdulni sem bírt, de akkor egyszer csak fantasztikus jelenetben lehetett része. Azóta állandóvá vált a jegesmedvék és a kutyák közös programja.

Brian egy elszigetelt területen él, Hudson Bay környékén, Kanadában 150 kutyájával. Ő csak a „kutyák városának” nevezi otthont. Kizárólag a helyiektől kell tartani, azok pedig a mega-ragadozók: a jegesmedvék.
1992-ben kétségbeesetten nézte végig, ahogy egy éhező jegesmedve garázdálkodik a területén, és kutyái felé tart. Ilyen esetekben majdnem mindig ugyanaz várható: a jegesmedve meg fogja támadni a kutyát, főleg, ha éhes.

Brian tehetetlennek érezte magát: fogalma sem volt, mit tud tenni egy közel fél tonnás állattal szemben, aki négylábú társait veszélyezteti. És akkor valami csodálatos dolog történt: ahogy az akkor készült fotók is mutatják, a jegesmedve játszani kezdett a kutyákkal, és ez a szokás szép lassan állandósult.

Brian szerint a hatalmas ragadozók egyelőre tisztelik, amit megkövetel: legalább 90 láb távolságot kell tartaniuk tőle, hiszen nem engedheti meg, hogy ennél közelebb kerülve veszélyt jelentsenek rá.

„A medvék magányos ragadozók, de mégis nagyon erősek a képességeik a szociális kapcsolatokra. Egyszerűen élvezik ezt a társas együttlétet. Csak a rangsorban legfelül álló kanoknak engedjük meg az érintkezést, ők nagyon magas intelligenciával rendelkeznek, és jól érzik, hogy mikor vannak biztonságban. Mégsem szabad sosem elfelejtenünk, hogy óvatosak legyünk, hiszen vadállatokról van szó.” – mondja.

Brian szerint ijesztő és egyben fantasztikus érzés volt az első sorból nézni a lenyűgöző látványt. Furcsa módon az eset nem hogy megismétlődött, de egyenesen állandóvá vált: a medvék minden évben rendszeresen eljönnek és meglátogatják a kutyákat, mielőtt a tenger befagy.

 

Még több különleges barátság:

Szokatlan barátság – egy póni és egy golden retriever

Létezhet-e valódi barátság állatok között?

Kutya-macska barátság igenis létezik

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: FirstScience Tv
Fotók: BBC

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...