Fajtamentő egyesületek

A Moszkvai Őrkutya Alapítvány bemutatkozása

Hazánkban, ahogyan a környező országokban is, a moszkvai őrkutya népszerűsége egyre nagyobb, hiszen a fajta nemes megjelenésű, kiváló őrző-védő és családbarát, emellett pedig nagyszerűen képes alkalmazkodni. Sajnos azonban, ezzel egy időben nő azok száma is, akik felelőtlenül, alapos tudást és fajtaismeretet nélkülözve szaporításba vagy tartásba kezdenek. Ezek a problémák hívták életre a fajtamentés szükségességét.

A legtöbb esetben, hogy a gazdák egy-egy ilyen alomból származó kiskutyát hazavittek, szembesülnek a nem várt gondokkal. Különböző betegségekre való hajlam, vagy akár mentális problémák, illetve a nem megfelelő nevelési módszerből adódó nehézségek. Ez utóbbi azonban gyakran a gazdik felkészületlenségéből is adódik, mert nem csupán a kiskutya származásának, hanem magának a fajtának sem járnak alaposan utána. Így, amikor a kezdetben édes kis szőrgombóc már nagyobb és nagyobb, és időközben a szakszerű nevelés elmaradt, olyan mozdulatok vagy hangok, amelyek egy kistestű kutyánál nem, egy nagyobbnál már megijesztik a gazdikat. Ekkor kerülnek menhelyre, gyepmesteri telepre, legszörnyűbb esetben pedig altatásra a felelőtlenül megvásárolt kutyák.

Különböző családi problémák miatt (anyagi gondok, költözés, betegség, stb.) is kapunk megkeresést, de előfordult, hogy a telephely megszűnése miatt vált egy kutya gazdikeresővé.

Az örökbeadás nem egyszerű: folyamatosan olyan tévhitekkel kell megküzdenünk, mint például termetükből adódóan lomhaság, bizonyára rengeteget eszik, vagy mivel őrző-védő, sokat ugat és családba nem való. A legtöbb érdeklődő számára első, hogy mindezeket megcáfoljuk. Akik már ismerik a moszkvai őrkutyát, teljes elhivatottsággal és megbecsüléssel rajonganak ezért a kivételes fajtáért.

2016 júniusában beadtuk az Alapítvány megalakulásához szükséges bejegyzési kérelmünket, melynek elfogadása október elején meg is történt. Így együtt még hatékonyabbak és sikeresebbek lehetünk, mint önállóan.

„A Moszkvai őrkutya látványa szemünknek gyönyörűség, szeretetük szívünknek ereje, hűségük lelkünknek társa, jelenlétük életünknek biztonsága.”

Telefon:

+36 20 966 7716
+36 30 749 3447

E-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/mosziangyalok/

Kezdőlap

További ajánlataink
Hozzászólások
Töltés...