Saját KB bal
Saját KB jobb

Adni jó, adni öröm!

Segíts Karácsonykor (is)!

Ha úgy igazán belegondolok, mindenem megvan. Persze nem úgy értem, hogy nem örülök egy új könyvnek, ruhának vagy kozmetikumnak, mert hogyne örülne az ember, de szükségem nincs rá. Van mit felvennem minden reggel, nem fázom, van mit ennem, és a többi. Szerintem Te is így vagy ezzel. Ó, hogyne tudnék ennél is több pénzt elkölteni, simán, de mielőtt belelovalom magam a vásárlási mániába, először megnézem, ki az, akinek az életében az a pár ezer forint, amit „egy kis kényeztetésre” költenék esetleg nagyobb jelentőséggel bírna, mint nekem. És Te? Kinek adsz Karácsonykor?

A Karácsonyt megelőző időszakban rengeteg adománykéréssel, élelmiszergyűjtéssel, segélyakcióval találkozhatunk, és természetes, hogy nem adhatunk mindenkinek! De erre nem az a jó válasz, hogy akkor nem adunk senkinek. Ne hidd, hogy az az összeg, amit Te tudsz adni, nem számít! A közmédia karácsonyi adománygyűjtő kampányában jelenleg 40 millió forinton áll a gyűjtés – és mindez 500 Ft-os hívásokból jött össze. Igenis számít ötszáz forint is, és annál kevesebb is.

Adni jó!

Egyszer egy hajléktalan bácsi pénzt kéregetett a villamoson, és hiába kotorásztam a zsebeimben, csak 65 Ft volt nálam, nagyon kellemetlenül éreztem magam, amikor odaért a bácsi, én szabadkozni kezdtem, hogy csak ennyi van nálam. A bácsi megköszönte, és valami olyasmit mondott, hogy ha minden ember csak ennyivel segítene egy másikon, akkor megoldódna a világ baja. Valami ilyesmi a lényeg: mindig lehet segíteni. Akármilyen kicsi összeggel vagy éppen gesztussal, a segítséget nem kilóra mérik. Ne azt nézd, hogy neked 65 forint mennyi, hanem azt, hogy annak, akinek adsz annak mennyit jelent. Mert ha mindenki csak egy kicsit ad, akkor hatalmas dolgok történhetnek.

Kérlek, az ünnepek közeledtével gondolj erre! Keress egy adományperselyt és tedd bele egy kávé árát. Számos állatvédő alapítványnak van kihelyezve perselye kávézókban, állateledel boltokban, sőt, van, ahol tárgyi adományokat is gyűjtenek. Vegyél egy konzervvel többet és hagyd ott a gyűjtőládában. Fel sem fog tűnni, de hidd el, jó helyre megy!

Ha ennél is többet tennél, akkor utalj pénzt egy alapítványnak, vagy támogasd védenceiket virtuális örökbefogadással. Esetleg szervezz adománygyűjtést a munkahelyeden és vigyétek el egy menhelynek. Pár éve a munkahelyemen gyűjtést tartottunk, és a végén úgy kellett kisteherautót kölcsönkérnünk, mert annyi minden jött össze, hogy nem fért be a személyautóban. Ráadásul olyanok hoztak hatalmas zsák tápokat, játékokat és még fekhelyet is, akik amúgy nem is kutyások…

Csak elkezdeni nehéz, hogy az ember leküzdje a gátlásait, hogy nem elég jó, nem elég, amit adni tud. Amikor átszakad a gát, már tényleg olyan az egész, mint egy lavina, mert látod, hogy Te, személy szerint, a magad eszközeivel segíteni tudsz másokon, jobbá tudod tenni más emberek és állatok életét. Kérlek, tedd meg!

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...