Saját KB bal
Saját KB jobb
Engedelmesség elérése kiabálással

Nagy kárt okozhatsz azzal, ha kiabálsz a kutyáddal

Az emberek többsége nem is gondolná, hogy milyen hosszútávú és kitörölhetetlen traumát okoznak kutyájuknak azzal, ha kiabálással és büntetéssel szeretnék elérni az engedelmességet.

A pozitív megerősítés alapú tréning ma már szerencsére sokkal népszerűbb, mint a megfélemlítésen, tiltáson és fegyelmezésen alapuló oktatás. A módszer lényege, hogy nem a rossz viselkedést büntetjük, hanem a jó viselkedést jutalmazzuk. Ezzel a módszerrel teljesen egyértelmű, hogy a kutyát kevés stressz és rengeteg pozitív élmény éri az oktatás során, sőt ezen túlmenően a mindennapi életben is jól működik a módszer. Ezzel a módszerrel még az agresszív, nehezen kezelhető kutyáknál is látványos eredményeket lehet elérni, tehát nem igaz, hogy a „kemény” kutyákat csak büntetéssel és agresszióval lehet tréningezni. Sőt, valójában ez a módszer teszi őket „keménnyé”.

A pozitív megerősítés nem a fegyelmezés hiányát jelenti

Azok a trénerek és gazdik, akik ezzel a módszerrel tanítják kutyájukat, ugyanúgy alkalmaznak fegyelmezést, de az nem okoz olyan törést a kutyának, mint a kiabálás vagy esetleg a testi fenyítés. Egy kutyának már az is nagy büntetés, hagy figyelmen kívül hagyják a viselkedését, kizárják a falkából, vagy nem vehet részt a játékban.

Tudományosan bizonyítva

A módszerről tehát tudjuk, hogy sokkal alkalmasabb tréningezésre, mint a megfélemlítésen alapuló oktatás, de tudományosan most először bizonyították Portugáliában. A kutatás vezetője, Ana Catarina Vieira de Castro biológus volt, aki a Portoi Egyetem kutatóival karöltve 42 olyan kutyát vizsgáltak meg, akik pozitív megerősítéses módszerrel tanultak és 50 olyat, akik büntetéses módszerrel lettek tréningezve. Kutatásaikkal egyértelműen bebizonyították, hogy a kiabálással és pórázrángatással fegyelmezett kutyák kortizol szintje rövid-és hosszútávon is sokkal magasabb volt, mint a jutalomfalattal motivált kutyáké. Ez a hormonszint emelkedés pedig a stressz sokkal nagyobb jelenlétére utal a kutyák szervezetében és viselkedésüket tekintve is félősebbek, szorongóbbak voltak.

Magárét beszél, hogy azok a kutyák, akik  kedvességgel és türelemmel, jutalomfalatokkal végeztek el feladatokat, sokkal jobban és eredményesebben teljesítettek.

Egész életükre hatással van

A kutatás szívszorító eredménye pedig az, hogy a büntetéssel és kiabálással fegyelmezett kutyák egész életükre szóló traumákat szenvednek el, mely hosszú távon pszichés és fizikai megbetegedésekhez is vezethet.

Ne kiabálj tehát akkor sem a kutyáddal, ha valamiért  éppen ideges vagy, vagy ő rossz fát tett a tűzre. Sokkal nagyobb kárt okozol vele, mint azt a pillanat hevében gondolnád.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencealert.com

Fotó: pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...