Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A kutyák érzik és átélik, ha a gazdi stresszel

Mérésekkel bizonyították, hogy a kutyák kortizol szintje párhuzamosan emelkedik a gazdiéval.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kutyák képesek ráhangolódni gazdájuk érzelmeire és energia szintjére. Ideges gazdi esetén a kutya is ideges lesz és ezt akkor vehető észre például jól, amikor egy feszült helyzetbe kerül kutya és gazdi. A kutya alapvetően valószínűleg megoldaná ösztönből, kellő nyugalommal a helyzetet és általában a gazdi az, aki idegessé válik, ezt viszont már a kutya is megérzi és elveszti a nyugalmát.

Most viszont pontos mérésekkel bizonyították, hogy az anti-stressz hormonnak is nevezett kortizol szintje egyformán emelkedik a kutyákban és a gazdákban.  A kortizol hormont a mellékvese termeli és az a feladata, hogy megvédje a szervezetet a stressz hatásaitól.

stressz kutyáknál

Svéd kutatók 58 border collie-t, skót juhászkutyát és gazdáikat vizsgálták folyamatosan, szőr- és hajmintákból mérték a kortizol szintet a szervezetükben. Stresszes időszakot sok minden okozhat, depressziós, túlzott fizikai igénybevétel, munkahelyi változások, magánéleti problémák. Ilyenkor a mellékvesénk folyamatosan termeli a kortizolt és ha nem figyelünk arra, hogy csökkentsük a stresszt az életünkben, akkor a mellékvese kimerül és az kóros fáradsághoz, levertséghez vezet. Érdemes tehát odafigyelni a stressz csökkentésre, mert már azt is tudjuk, hogy kutyánk ugyanúgy megéli velünk ezt a fiziológiai folyamatot, ami bizony neki sem tesz jót.

Egy éven keresztül figyelték a kutatásba bevont kutyák és gazdik kortizol szintjét és egyértelműen megállapították, hogy a stressz szintje bizony szinkronban van gazdi és kutya között.

Egyelőre arra még nincs egyértelmű magyarázat, hogy mi okozza ezt a szinkronizációt, de arra már rájöttek, hogy a munka- és versenykutyák sokkal erősebben és pontosabban követik a gazdi stressz szintjét, mint a kedvtelésből tartott kutyák. Az ilyen kutyák és gazdájuk között a tréningek, a tanulási folyamat és a közös munka miatt erősebb érzelmi kötődés alakul ki, így valószínű, hogy ez a magyarázat arra is, hogy jobban egymásra tudnak hangolódni.

Arra is rámutattak a kutatók, hogy ez a szinkronizáció az esetek nagy részében egy irányba zajlik és a gazdi stressz szintjéhez igazodik a kutya, nem pedig fordítva. Ez azért van így, mert a kutyának a teljes életét szinte a gazdi jelenti, életének középpontjában az ember áll, míg fordítva ez nem igaz.

Ne felejtsük el, a kutyáink a mi kis tükreink. Figyeljünk rá, hogy mit látunk bennük!

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: huffpost.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...