Saját KB bal
Saját KB jobb

A veterán doki hajléktalanok kedvencein segít

Az otthon, a család, a barátok elvesztését, a mindennapi megélhetés nehézségét többen egy-egy kiskedvenccel igyekeznek oldani. Ők azonban szintén napi ellátásra szorulnak, és betegség esetén a legkevésbé valószínű, hogy állatorvoshoz tudnak kerülni. Amerikában egy veterán állatorvos a segítségnyújtás különleges formáját választotta: ott jelenik meg, ahol a legnagyobb szükség lehet munkájára. Érdemes tudni, hogy Magyarországon is van mód arra, hogy a hajléktalanok állatai megfelelő kezek közé kerüljenek.

Az utcai állatorvos című dokumentumsorozat Dr. Kwane önzetlen munkásságát taglalja, felhívva a figyelmet arra, hogy a társadalom peremére került emberek szorulnak a leginkább támogatásra. A Viasat Nature tévécsatornán augusztus 5. 15:55-től induló sorozat az egyszerű útmenti balesetektől kezdve egészen a kórházi műtétet igénylő vészhelyzetekig közvetít történéseket – megmutatja, amiképpen a veterán állatorvos konkrét segítséget, tanácsot és reményt ad a rászorulóknak. Szórakoztató, felemelő és egyben nevelő célzatúnak ígérkezik ez az utazás, ahol az ember-állat közötti köteléket teljesen új megközelítésből láthatjuk.

utcai állatorvos

Magyarországon jelenleg több ezer hajléktalan ember él, sokan közülük az utcára kényszerülnek. A szállók 90%-os telítettséggel működnek, többen önként nem vonulnak be attól félve, hogy nehezen megszerzett értékeiket ott nem tudják megvédeni. Nem egyszerűbb a helyzet az utcán sem: a legjobb, legvédettebb helyekért, takaróért vagy élelemért sokszor küzdelem folyik. Barátságok és szerelmek köttetnek ugyan, de az igazi bizalmat gyakran egy állat érdemli ki – a mindennapok nehézségét sokan kutyával vészelik át.

utcai állatorvos

Az állattartás azonban felelősségteljes: folyadékot, táplálékot kell nekik biztosítani, de nem szabad megfeledkezni az oltásokról és a kötelező kutyachipről sem. Nehéz körülmények között pedig betegségek is gyakrabban ütik fel a fejüket. A jó hír, hogy ma már léteznek olyan megmozdulások Magyarországon is, amelyek a hajléktalanok állatain segítenek: van olyan szervezet, aki ingyenes oltást biztosít a házikedvenceknek, de néhány hajléktalanszállón kennelek is várják a rászorulók négylábú társait.

Magánemberként úgy tudunk segíteni, ha azt a szervezetet támogatjuk, akik kapcsolatban állnak ezekkel az állatokkal. Mi például folyamatos összeköttetésben vagyunk azokkal a szociális munkásokkal, akik segítik a fókuszban lévő hajléktalanokat, így baj esetén tudjuk vállalni az állat támogatását. Például az egyik rászoruló nem tudta magával vinni téli szállására négylábú kedvencét, ezért nálunk töltötte a telet, majd visszakerült gazdájához – mondta el Schneider Kinga, a Noé Állatotthon sajtósmunkatársa.

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...