Saját KB bal
Saját KB jobb
euronews

Hollandiában a méhek kedvéért beültették a buszmegállók tetejét virágokkal

Több száz buszmegálló tetejét ültették be virágokkal egy holland városban, hogy a méheknek kedvezzenek.

A méhek számának drasztikus csökkenése már a 70-es években elkezdődött, de napjainkra drámaian felgyorsult. Többek között az ENSZ is felszólította a világot, hogy foglalkozzanak ezzel a problémával és termesszenek a méheknek elegendő és biztonságos növényt a porzásra.

Sokan nem is gondolják, hogy milyen elképesztően fontos szerepet játszanak a méhek a természetben. Az emberiség táplálékának 90%-át nagyjából 100 növényfajta adja. Ennek a 70 %-át méhek porozzák be, nélkülük nem léteznének! Négy haszonnövény termesztése közül három teljes mértékben a méhektől, a beporzástól függ. Méhek nélkül nem lenne az asztalunkon többek között paprika, alma, kakaó és gyümölcs sem.

A méhek számának drasztikus csökkenését elsősorban a növényvédő szerek, környezetszennyezés okozzák, de a rádióhullámok is nagyon káros hatással vannak rájuk, hiszen megzavarja őket a tájékozódásban.

Hollandiában szerencsére nagyon komolyan veszik a méhek problémáját és időt, energiát fektettek egy szuper kis terv kidolgozására és megvalósítására. Összesen 316 buszmegálló tetejére telepítettek olyan növényt, mely kiváló porzóhely a méheknek. A zöld buszmegállók ezen kívül a finom port és az esővizet is megfogják.

Utrecht városnak nem ez az első nagyszabású zöld projektje. Egyik legfontosabb célkitűzésük, hogy 2028-ra csak elektromos buszok fognak közlekedni a városban, ehhez az év végéig  55 új elektromos busz fog munkába állni.  A város ezen kívül támogatást nyújt a zöld tetőteraszok létrehozására, melyre lakóközösségek, de magánszemélyek is pályázhatnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent.co.uk

Fotó:  BrightVibes

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...