Saját KB bal
Saját KB jobb

Létezik-e hallucináció kutyáinknál

Egy mentett csivava a fekhelyén pihent, mikor csámcsogásra lettek figyelmesek gondozói. Olyan volt, mintha legyeket próbálna elkapni, de nem volt körülötte semmi. Majd elkezdte nyalogatni a lábát: finoman bökdöste, tisztogatta, mintha egy kölyköt babusgatna. Ezután a fekhelyéből kinyúlva enni kezdett. A bökkenő csak az volt, hogy nem volt ott semmi: se tál, se ennivaló. Teljesen életszerűen rágcsált, nyelt, és válogatott az „ételben”. Hallucinált vagy más állt a háttérben?

Az állat-terapeuta szerint a tünet egy viselkedési zavar, idegrendszeri betegség.

Vivit, a csivavát az előélete alatt olyan szélsőséges stressz hatások érték, amelyek tartós és visszafordíthatatlan pszichikai/agyi károsodást okoztak. Ebből a folyamatból alakulhatott ki a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Gyógyítani, megszüntetni nem lehet, mert az elpusztult / nem működő / nem újrafejlődő idegsejtekkel nincs mit tenni.

A „hiperaktív” sajnos manapság divatos jelző lett a gazdik körében, ha egy magasabb mozgásigényű kutya, amelyiket nem tanítanak/nevelnek megfelelően, elfut tízszer a labda után, és nem megy szépen laza pórázon a városi tömegben a gazdi mellett, azt azonnal megbélyegzik.

Dr. Parcsami András – állatorvos szerint ilyen esetekben epilepszia is állhat a háttérben

Általánosságban véve az epilepsziának két megjelenési formája van:  a grand mal – amikor az állat elveszti az eszméletét, nincs tudatánál (a tulajdonosok nagy része ezt ismeri), a másik a petit mal, amikor az állat sajátos magatartásformákat vesz fel, a tudatát azonban nem veszti el. Ennek tipikus megjelenési formája, amikor a levegőben nem létező legyeket kerget. Azok az epilepsziák, amik 5 éves kor felett jelentkeznek, mindig szerzettnek tekinthetők. Hazánkban is megoldható ma már ennek a „rejtélyes” betegségnek az alapos kivizsgálása (akár EEg-vel, egyéb speciális vizsgálatokkal stb.), amelynek eredményeként van esély az ideális gyógykezelés megválasztására.

__________________________________________________________________________________________________
Tudtad?

Az internet egyik elhíresült videója hasonló problémát mutat be, bár a minifilm évekkel ezelőtt bekerült az Amerika legviccesebb házi videói c. műsorba is. A kutyát, aki saját „önálló életre kelt” lábától tart támadástól, ezért ő maga támadja meg azt, több mint két és fél millióan nézték meg. A sokak által viccesnek tartott videóval kapcsolatban azonban óva intenek a szakavatottabb kutyások és a szakemberek: mielőtt viccesnek találunk egy ilyen viselkedést, először gondoljuk végig, hogy egy állat betegségén nevetünk, ami fizikai és mentális gondokat is okozhat a kutyának, de legközelebb akár gyermekünk lábát is érezheti fenyegetőnek a gondokkal küzdő eb.

_________________________________________________________________________________________________

Dr. Kovács-Kozák Réka Erzsébet – kisállatgyógyász szakállatorvos, V.I.Pet Állatorvosi Rendelő, Tatabánya

A központi idegrendszer rendellenes működésének számos oka lehet: trauma, belgyógyászati problémák, fertőzések, tumor, epilepszia, mérgezések, időskori demencia stb.
Idegrendszeri tünetek, magatartászavarok esetében első és legfontosabb a veszettség kizárása. A kényszermozgást kiváltó néhány okról röviden: trauma és daganatos elváltozások esetében egyértelmű, hogy a sérülés helyén vagy a tumor által károsított agyi terület működésében áll be a zavar. A fejfájástól, bénulástól kezdve számos egyéb tünet, akár kényszermozgás vagy viselkedészavar is előfordulhat.
A máj, vese, egyéb belső szervek nem megfelelő működésének következtében felhalmozódhatnak a véráramban olyan bomlástermékek, anyagok, melyek az agyba eljutva gátolják, károsítják annak normális működését.

További cikkek az epilepsziához:

Ketogén diáta az epilepsziás kutyák terápiájában

Kutyadiéta

(Kutyabarát.hu)
Fotók: wikimedia, pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...