realdawghuskies.com

Ezért ilyen káprázatosan kék a husky szeme

A csodálatos szibériai huskyk nemcsak gyönyörű bundájukkal veszik le azonnal az embert a lábáról, de aki belenéz szikrázó kék szemükbe, biztosan elveszik egy pár pillanatra.

Történelmük több ezer évre nyúlik vissza, akár a legtöbb kutyafajtáé, róluk azonban szinte semmilyen írásos vagy tárgyi emlék nem maradt fent az 1800-as évekig. Ez annak tudható be, hogy a huskykat eszkimó népcsoporthoz tartozó törzsek háziasították Kelet-Szibériában, akik ősközösségi szinten éltek sokáig és nem ismerték az írást sem.

Nemrég arra is fény derült, hogy mitől ilyen különleges ezeknek a kutyáknak a szemszíne. A foltos ausztrál juhászkutyák esetében korábban már bizonyították a kutatók, hogy a kék szemszín összefüggésben áll a szőr színével. A huskyk esetében viszont valami másra jöttek rá egy kutatás során.

A szibériai husky

...nem hódol be

„Önálló jelleme miatt inkább jó pajtás, feltéve, ha kölyökként megtanul engedelmes alattvalóként beilleszkedni a családba – a falkába. Vasfegyelem nem várható el a szibériai huskytól, mivel hiányzik belőle a sok kutyafajtára jellemző behódolási hajlam. A családon belül saját magának keresi meg azt a személyt, akinek engedelmeskedik – gyakran meglepetést okozva azoknak, akik el szeretnék nyerni a szeretetét. Azonban ez a kutya nem csak egyetlen emberhez ragaszkodik, mint például a Chow-Chow. A családot falkájának tekinti, azonban hogy ebben milyen helyet foglaljon el, azt az „embereinek” kell meghatároznia.”

Wikipedia

A PLOS Genetics című tudományos lapban publikálták azt a tanulmányt, mely során több mint 6000 kutya DNS mintáját vizsgálták meg. Könnyű volt önkénteseket toborozni, hiszen egy ilyen DNS teszt megmondja pontosan, hogy – keverék kutya esetében – milyen fajtákat hordoz a kutya, és milyen egészségügyi kockázatoknak van kitéve genetikai szempontból.

Ennek a tesztsorozatnak az egyik felfedezése az volt, hogy az ALX4 nevezetű gén mutációjának köszönhető a huskyk fantasztikus szemszíne.

Igen ám, de nem a husky az egyetlen fajta, akinek kék a szeme. Mi a helyzet az óangol juhászkutyával, vagy a border collie-val, akik szintén születhetnek ilyen ritka szemszínnel? Ezeknél a fajtáknál a szemszín nem egy génmutációnak köszönhető, hanem recesszív módon öröklődnek, tehát a létrejöttéhez két mutáns gén szükséges.

A huskyknál az ALX4 gén mutációja egészen pontosan úgy felel a kék színért, hogy csökkenti a pigment termelést a szemben.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: nationalgeographic.com, wikipedia.org,
Hooverbox fotó: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...