Saját KB bal
Saját KB jobb

Sokáig együtt, avagy a hosszú kutyaélet titka

Kétségtelen, hogy négylábúak mellett nemcsak mozgalmasabb, de szebb is az élet.  Íme néhány egyszerű, de hasznos tanács gondos gazdiknak és kezdő kutyásoknak, hogy minél hosszabb ideig élvezhessék bundás társaik társaságát.

#1 Tartsd frissen testben és lélekben!

Hozzánk hasonlóan a kutyák agyának is szüksége van a folyamatos tanulásra, tréningezésre. Ennek remek eszközei például a játékos ételadagolók, amelyeket forgatva, mozgatva tudnak hozzájutni a finom falatokhoz. Egy sor előnyük van: az ebeknek agytekervényeiket megmozgatva dolgozniuk kell az ételért, így az unaloműzés ellen is tökéletes, ráadásul az egyedi adagolás miatt nem falják fel az összes száraztápot egyszerre. Próbálkozz meg új trükkök megtanításával is! Izomzatuk karbantartásáért rendszeresen végezzetek gyakorlatokat, játsszatok akár a lakásban is, puha játékokkal. A mozgás az egészséges testsúly megtartása mellett az endorfin termelődés és a stressz csökkentés miatt is a négylábúak hasznára válik.

kutyabarat kutyabarát

#2 Tápláld igényeire szabva!

Kutyád mérete, kora, súlya, aktivitásának mértéke valamint egészségi állapota határozza meg a szükséges táplálás alapelveit. Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápot kapjon, és ne etesd túl, mert az extra súly problémákhoz vezethet. Az agyműködésre, immunrendszerre, szív- és érrendszere, továbbá emésztésre jótékony hatást gyakorló készítményeket indokolt esetben érdemes beépíteni a diétába, de bánj velük óvatosan, mert túladagolásukkal komoly károkat okozhatsz. (Általában az alkalmazott adag nem haladhatja meg a napi kalória-bevitel 10%-át.) Szükség esetén kérd állatorvos tanácsát.

kutyabarat kutyabarát

#3 Megelőző intézkedések

Bizonyos időközönként vidd el ebed egy általános kivizsgálásra, mert időben diagnosztizálva, korai stádiumában számos betegség gyógyítható, kezelhető. Kutyád korának előrehaladtával gyakrabban forduljatok meg az állatorvosnál, a szakemberek javaslata szerint évente kétszer abban az esetben is, ha látszólag minden rendben. A megelőzés a fogak állapotára nézve szintén nagyon fontos, időnként állatorvos általi tisztításra van szükség. Ne feledd: a fogászati problémák megfelelő kezelés nélkül fájdalommal és komplikációkkal járhatnak. Még valami: gondoskodj a féregtelenítésről is!

egé

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalsafetyhouse.com

Képek: pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...