Soha nem bántotta senki a kutyámat, mégis fél és bizonytalan

Karay Zoltán problémás kutyákkal foglalkozó tréner sokszor találkozott már gazdikkal, akik nem értették miért félős és bizonytalan a kutyájuk, amikor soha senki nem bántotta, csak szeretetet és simogatást kapott.  Arról kérdeztük most Zolit, hogy miért alakul ki ez a félelem és mit tehetünk ellene.

Úgy ahogy mi emberek, a kutyák is különböző jellemmel, „személyiséggel” születnek. Nagyon kevés az esélye annak, szinte nulla, hogy a Földön még egy pont ugyanolyan kutyát találunk, mint a miénk, tehát biztosan állíthatjuk, hogy minden kutya más és más.

Az igazság viszont az, hogy minden kutyából nevelhetünk bizonytalan, félős ebet, ha a szeretetünket és a törődést, rossz időzítéssel mutatjuk kedvencünk felé. Ha például megijed egy autótól és mi rögtön ölbe kapjuk, majd nyugtatni kezdjük, akkor a kutya az autót egy traumatikus élménynek fogja érezni, így a későbbiekben minden autótól félni fog. Ez természetesen minden tárgyra, élethelyzetre vonatkozik, ezért sosem szabad sajnálni, nyugtatni a kutyát.

kutyabarat kutyabarát

Egy egészséges kapcsolat esetén kutyánk szemében mi vagyunk a vezetők, nekünk kell uralni az esetleges helyzeteket, hárítani a veszélyeket. Ha azt érzi rajtunk, hogy elgyengülünk, ő is bizonytalanabb lesz, és elveszettnek fogja érezni magát. A sajnálat és a nyugtatás pedig nem más, mint egy gyenge, labilis, érzelgős energia, ami az ő pszichológiájukban egyáltalán nem létezik. A legjobb, amit ilyen helyzetekben tehetünk, hogy nem veszünk tudomást a félelméről, mert a természetben ők sem nyugtatják egymást. Ha esetleg megragadna a félelemben, akkor tereljük el a figyelmét egy kis játékkal, futással. A kutyák egyszerre csak egy dologra képesek összpontosítani, ezért a félelem helyett a játékra fog koncentrálni, és mivel a jelenben élnek, hamar el is felejti a dolgot.

A bizonytalannak született kutyák bátorításán lehet némileg segíteni a megfelelő neveléssel, de legbelül mindig is bizonytalan kutya lesz. Az ilyen kutyáknak az önbecsülésüket kell növelni, ez viszont egy meglehetősen hosszú folyamat. A lényeg, hogy kisebb akadályokat kell állítani és célokat kell kitűzni elé. Ettől bátorságot és magabiztosságot szerez. Rendkívül hasznos egy ilyen kutya fejlesztésében az agility, de akadnak kutyák, akiknek már az is kihívás, ha fel kell menniük egy kisebb lépcsőn. A lényeg, hogy egyénhez kell igazítani a célokat és fokozatosan kell növelni az akadályokat, valamint hogy mindig kibillentsük a komfortzónájából. A bizonytalanságot érdemes kezelni, lehetőleg már fiatal korban elkezdeni, mert ez a probléma sajnos nem szűnik meg magától.

Szakértőnk Karay Zoltán kutyatréner, az Út a kiegyensúlyozott kutyához és az Út a problémamentes kutyához könyvek szerzője. Több mint 10 éve foglalkozik problémás kutyák rehabilitációjával és viselkedés korrekcióval valamint gazdik oktatásával. Munkája során több száz kutyának és gazdinak segített a harmonikus, kiegyensúlyozott és biztonságos kapcsolat elérésében.  

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...