Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyahősök – 9/11 névtelen hősei

“Ezek a kutyák az életükkel bizonyítják, hogy az éberség, a bátorság, a hűség és az engedelmesség nem pusztán szavak, hanem a különbség élet és halál között”. Minden kereső és mentőkutya, szolgálatot teljesítő rendőrkutya vagy katonai feladatokat ellátó munkakutya kiérdemli az elismerésünket. Ők akkor is teszik a dolgukat, vigyáznak a biztonságunkra, bűnözők elfogásában segítenek, bombákat hatástalanítanak és életeket mentenek, amikor mi a hétköznapi feladatokkal vagyunk elfoglalva. Hivatásuk, hogy ott legyenek, ha baj van, és akár az életük árán is elvégezzék a feladatukat. 

Amikor 2001. szeptember 11-én két repülőgép csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, az emberiség történelmének egyik kitörölhetetlen és egyetemes tragédiájának lehettünk szemtanúi. Akik a helyszínen, vagy a televízióban látták a becsapódást, sokszor arról számolnak be, hogy nem hitték, hogy másnap is felkel a nap, és az életük ugyanúgy folytatódhat tovább, mint 9/11 előtt. Sokan sajnos nem élhették meg a másnapot, a terrortámadásban közel 3000 ember vesztette életét.

Az ikertornyoknál, a becsapódást követően szinte perceken belül érkeztek a helyszínre segítő csapatok, de az épületben és a romok alatt rekedt emberek mentése hatalmas kihívást támasztott eléjük, ugyanis az épületek tartószerkezete meggyengült, törmelék borított mindent, és nem tudták, hogy a még álló épület milyen szerkezeti károkat szenvedett, mikor omlik össze? A tűzoltóság 200 egysége és a rendőrség speciális egységei mellett 300 mentőkutyás csapat vett részt a túlélők felkutatásában és mentésében. Az életveszélyes körülmények között végzett megterhelő munkájukért azonban sokáig semmilyen dicséretet, elismerést nem kaptak.

2011. szeptember 11-én, a tragédia tizedik évfordulóján azonban összegyűltek a mentésben annak idején részt vett kutyák és gazdáik a New York-i Hudson folyó hídján. Nagy számban eljöttek az aktív szolgálatot teljesítő munkakutyák és gazdáik is, hogy leróhassák tiszteletüket 9/11 hőseinek. Bár több, a Világkereskedelmi Központnál szolgált kutyus már nem lehetett jelen, szerencsére még voltak olyan őszes szőrű idős ebek, akik átvonulhattak a “tisztelet íve” alatt, akik felé még leróhatta tiszteletét az utókor.

Tíz év telt el, mire sor került az első hivatalos megemlékezésre a kutató-mentő kutyás alakulatok tiszteletére, de reméljük, ez csak az első lépés, hogy a szolgálatot teljesítő négylábúak is megkapják a nekik járó elismerést. Az alkalom kapcsán egy díjat is alapítottak, amely az egyetlen, az Ground Zerónál folyó mentés során életét vesztett mentőkutya után a Sirius-díj nevet kapta. Ezt a különleges díjat olyan kutyás szolgálatot teljesítőknek ítélnek meg, akik az életüket áldozták a hazájukért. Az első két díjat egy szolgálat közben elhunyt munkakutyás katona és egy szintén elesett tengerészgyalogos és kutyája kapták.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: youtube.com
Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...