Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nyalja meg a kutya az arcodat és mennyire veszélyes ez valójában?

A kutyák egymást is nyalogatják, magukat is és a gazdit is szívesen összenyálazzák, ha úgy jön ki a lépés. De vajon miért csinálják ezt és mennyire lehet veszélyes az ember számára, ha a kutya például arcon nyalja?

Nem, nem puszit adnak, bár sokan szeretik annak vélni. A kutyák nem tudnak puszit adni, nem is tudják mi az. Dr. Wailani Sung viselkedés kutató állatorvos szerint ennél sokkal prózaibb okokra vezethető vissza a nyalogatás, mégpedig a farkas ősökhöz. A farkas kölykök a szülők száját azért nyalogatják, hogy az ott maradt és félig emésztett (nyállal elkevert) ételmaradékot megszerezzék maguknak. Fontos szerepe van ennek az anyatejről való leválásban és a szilárd ételre való átállásban. A nyalogatás az ápolás, tisztálkodás részét is képezi, a kutyád azért is nyalogathatja az arcodat, vagy a lábadat, kezedet, hogy szépen megtisztítson mindenféle fura szagoktól például.  Amikor idegen embert nyal meg, az lehet a bizalom jele, vagy éppen az idegentől való félelmet próbálja enyhíteni vele. Gyerekek nyalogatásánál pedig lehetséges, hogy csak a szájukon lévő ételmaradékot akarják lenyalni.

A legtöbb kutya számára az ember nyalogatása egy szeretetteljes gesztus, viszont Victoria Stilwell, a híres kutyakiképző szerint feszültséget is oldanak vele a kutyák, mint például az emberek a körömrágással.

Sokan nem szeretik azonban, ha a kutyájuk az arcukba vagy a gyerekük arcába nyal. Ettől még ugyanúgy lehet szeretni egy kutyát, de bizony van, akinek ez nem fér bele és egyszerűen kényelmetlen, rossz érzést okoz. A jó hír az, hogy meg lehet tanítani a kutyákat arra, hogy elkerüljék ezt a viselkedést. Nagyon egyértelműen és következetesen tudtukra kell adni, hogy a nyalogatás nem megengedett otthon. Ha elkezdi, egyszerűen csak állj fel és hagyd ott, menj ki a szobából vagy ülj arrébb. Hamar meg fogja tanulni, hogy ezt nem szabad csinálni. Meg kell jegyezni azonban, hogy a kutyánk sokszor a szeretetét fejezi ki nekünk ezzel, tehát ne utasítsuk el durván és haragosan.

kutyabarat kutyabarát

Veszélyes a kutyanyalogatás egészségügyi szempontból?

Sokszor hallottuk már azt a városi legendát, hogy a kutya szája baktériumok és kórokozók szempontjából tisztább, mint egy emberé. Ez egész egyszerűen nem igaz. A kutya mindent a szájával csinál, ami te a kezeddel. Ezen kívül simán megnyalogatja a hátsóját, más kutya hátsóját és ne is soroljuk tovább még miket… Tehát a kutya szája tele van mindenféle bacival, amikkel az ő szervezete általában simán megbirkózik. A mi bőrünk is képes a legtöbb potenciális kórokozónak ellenállni, de azért ajánlott megmosni az arcunkat, ha megnyalogatott kedvencünk, valamint ha sérült, sebes a bőrünk akkor inkább ne hagyjuk, hogy kutyanyállal érintkezzen.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com
Fotó: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...