Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan mentsünk kóbor kutyákat külföldön? Rumba története

Nemrégiben egy magyar kutyás fórumon tört ki heves vita abból, hogy egy magyar pár segítséget kért, mivel találtak egy kóbor kutyát Horvátországban, és haza akarták magukkal hozni. Többen tanácsolták, hogy egyszerűen csak hozzák el, mivel a határon úgysem kérik a kutyaútlevelet. Szerencsére a pár megfontoltan cselekedett, és nem csempészte át a kutyust, mindenesetre, ha hasonló helyzetbe kerülünk, nem árt tudni, hogy mi a teendő. 

Nem hisszük, hogy egyedi esetről lenne szó, mivel akár a környező országokban, akár távolabbi utazásaink során is szembesülhetünk vele, hogy – finoman fogalmazva – egyes országok kutyatartási szokásai eltérnek a miénktől, és nem mindig jó irányban. Az, hogy mit tegyünk, ha külföldről mentenénk kutyát, elég összetett kérdés, függ az ottani jogszabályoktól, az egészségügyi előírásoktól és a hatóságoktól; ahány ország, annyi szokás. Rumba története azonban mindenképpen tanulságos, mivel az új gazdik nagyon körültekintően és a szabályokat betartva jártak el, és így végül happy enddel végződött a történet. 

Az amerikai Megan Rose és a párja az éves szabadságát töltötte a Dominikai Köztársaságban, amikor a tengerparton sétálgatva találkoztak Rumbával, a kóbor kutyussal. Rumba azonnal elrabolta Megan szívét, és bár nem kutyamentési szándékkal jöttek, a nyaralásuk hamarosan mentőakcióvá alakult. Megtudták, hogy Rumbának nincs gazdája, a parton él és már többször megpróbálták megmérgezni. Látták, hogy a kutyus élete nincs biztonságban, ezért elhatározták, hogy hazaviszik magukkal New Yorkba, és szerető családot keresnek neki. Először informálódtak a környéken, meggyőződtek róla, hogy a kutyát senki nem várja, nem elveszett, hanem valóban kóbor kutya.

Ezután, amint tudták, állatorvoshoz vitték a kutyát. A kóbor kutyusok sokszor élősködőkkel és más kórokozókkal fertőzöttek, fontos, hogy mielőbb megfelelő ellátásban részesüljenek. Biztos, ami biztos, keressünk a kutyában chipet. Az állatorvos segíthet abban is, hogy kihez fordulhatunk segítségért.

Megan és a párja egy helyi állatvédő szervezethez, a Collares Rojos-hoz fordult, akik segítettek nekik abban, hogy milyen oltásokra, papírokra és karantén időre van szükség, mielőtt Rumba az Egyesült Államokba távozhat. Mivel Rumba nem tarthatott rögtön Meganékkel, ezért a szervezet vállalta, hogy a kiutazási engedély megérkezéséig gondoskodik a kutyáról. A fertőző betegségek terjedésének megfékezése miatt még Európán belül is érvényes útlevéllel kell rendelkeznie az állatoknak ahhoz, hogy egy másik ország területére léphessenek. Ugyan sok határátkelőnél nem ellenőrzik szigorúan az okmányokat, mégse jusson senkinek eszébe, hogy becsempész egy kutyát az országba, mivel ezzel a fertőző betegségek terjedését kockáztatja. Gondoskodjunk helyben biztonságos elhelyezéséről a mentvényünknek, és csak a karantén idő leteltével, az érvényes oltások és útlevél birtokában hozzuk haza. 

kutyabarát megan rose

A karantén idő 14 naptól akár hat hétig is terjedhet, az adott országokra vonatkozó szabályozások függvényében. Amíg Rumba felkészült a biztonságos utazásra,  Megan megszervezte a repülőutat és felkészült az érkezésére. Eredetileg örökbe akarta adni a kutyust, mivel már két kutyával osztotta meg az életét egy New York-i lakásban, de aztán a reptéri találkozásuk mindent felülírt: Rumba ugyanis olyan örömmel ugrott Megan nyakába, hogy a lány könnyekben tört ki, és elhatározta, nem engedi el Rumbát.

Minden jó, ha jó a vége: az immár öttagúra bővült család azóta is boldogan él New Yorkban. Gyakran sétálnak együtt a tengerparton, ahol, míg a két másik kutyus fel-alá szaladgál, Rumba csak letelepedik a homokban és a hullámokat bámulja.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Dodo, www.galsbestfriend.com
Fotók: Instagram – @meg00rose 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...