Saját KB bal
Saját KB jobb

Variációk egy témára, avagy a műtét utáni gallér alternatívái

Ivartalanítás vagy egyéb sebészeti beavatkozások után, esetleg a sérülések gyógyulási ideje alatt, a seb gyógyulása miatt fontos, hogy kutyánk ne férjen hozzá az érintett területhez, ne nyalogassa azt. 

Erre a problémakörre jelent megoldást a több méretben, az állatorvosi rendelőkben beszerezhető műanyag gallér, amelyet általában automatikusan fel is tesznek az asszisztensek, hogy a kutyus már az új szerkezettel ébredjen az altatásból. A gallért a kutya nyakörvéhez kell rögzíteni, és mivel ez gyakorlatilag egy hatalmas tölcsér, a jól megválasztott méretű gallér lehetetlenné teszi, hogy a kutya a nyelvével elérje a nyaka mögötti testrészeit. Vannak kutyák, akiket egyáltalán nem zavar a gallér, hamar megszokják, és egészen ügyesen elboldogulnak vele, ám másoknak nehézséget jelent ivásnál, lefekvésnél vagy a mozgásban zavarja őket.

A hagyományos, műanyag, tölcsér alakú gallér jó alternatívája lehet a felfújható gallér, amelyet szintén a nyakörvhöz kell rögzíteni, de inkább olyasmi, mint egy úszógumi a kutyánk nyaka körül. Ugyanúgy fontos a jó méret kiválasztása, mint a műanyag gallérnál, hogy a kutya ne tudja lehúzni a fejéről, ugyanakkor a sebet se érje el. Ez a gallér szabadabb mozgást tesz lehetővé, nem zavarja a kutyát a kilátásban és nem törik. Egy-két vicces megjegyzésre azért készüljünk fel, de végső soron a kutya diszkomfort érzetének csökkentése érdekében ugye bármit elviselünk….

kutyabarat kutyabarát

Amennyiben ebünknek szélesebb a nyaka, mint a koponyája (mopsz, bulldogfélék, agarak, stb.) és ezek az eszközök lecsúsznak róla, választhatjuk a műtét utáni ruhát is. Ezek a rugalmas, könnyű anyagból készült dresszek, is több méretben készülnek, fiú és lány verzióban. Fontos, hogy a műtét utáni ruha passzoljon, ne lógjon, de ne is feszüljön a kutyánkon. A ruha nem teljes értékű alternatívája a galléroknak, mivel csak a törzset fedi, nyaktól farokig, így hasi műtétek esetén használható, de lábsérüléseknél, vagy kan kutya ivartalanítása után például nem. Vannak kreatív kutyusok, akiket nem zavar a ruha, és azon keresztül is képesek nyalni a sebet, figyeljünk a kutyánk viselkedésére, és csak akkor válasszuk a ruhát, ha nála ez nem áll fenn.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...