Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyahősök – Lajka, a szovjet űrhajózás úttörője

Emblematikus kutyákról, kutyahősökről szóló cikksorozatunkban, ma Lajkát, az űrrepülés történetének első kutyáját mutatjuk be, akit feláldoztak a tudományért!

1957 októberében, a Szputnyik 1 űrrakéta sikerén felbuzdulva Nyikita Hruscsov, szovjet államfő új, ambiciózus célt fogalmazott meg az űrprogramban. Szerette volna, ha november 7-én, az Októberi Forradalom 40. évfordulóján egy újabb űrrakéta fellövésére kerülne sor. A kutatók azonban még nem álltak megfelelő készültségi szinten ahhoz, hogy ezt a szoros határidőt be tudják tartani, ezért némi tanakodás után úgy döntöttek, hogy a Forradalom évfordulójának méltó megünneplésére egy kutyát lőnek ki az űrbe.

kutyabarat kutyabarát kutya

A szovjet űrkutatók már 1951 óta készültek arra, hogy mielőtt embert küldenének az űrbe, kutyákon próbálják ki a technológiát. Hat év alatt 12 kutyát lőttek fel a légkörbe, készen álltak az első kutya Föld-körüli pályára állítására.

Lajka kutya, akit kiválasztottak a feladatra, Moszkva utcáin kóborolt, amikor a program számára begyűjtötték. A kutatók úgy okoskodtak, hogy a kóbor kutyák már bizonyára hozzászoktak a szélsőséges hideg és az éhezés elviseléséhez, ezért alkalmasak az űrprogramba. A kiválasztott kutyusokat hosszan tréningezték, hogy hozzászokjanak a kilövés közben majdan őket érő hatásokhoz. Egyre kisebb és kisebb ketrecekbe zárták őket, hogy hozzászokjanak az űrkapszula belsejéhez. Mivel a tartós bezártságot a kutyák nem viselték jól, anyagcseréjük leállt, feszültek lettek és nem ettek, ezért a kiképzőik lépésről lépésre, türelmesen szoktatták őket a bezártsághoz. Megtanították a kutyákat arra, hogy egy zselészerű anyagot egyenek, amellyel majd a Szputnyikon is táplálhatják őket.

kutyabarat kutya lajka
Kép forrása: www.spaceanswers.com

Vlagyimir Jazdovszkij, a kísérleti kutyás program vezetője szerint Lajka „csendes és kedves” kutya volt. A kilövés előtt a tudós hazavitte Lajkát, hogy együtt játszhasson a család gyermekeivel. Erről később így nyilatkozott: „Szerettem volna valami jót tenni vele, hiszen olyan kevés ideje volt már hátra”.

Lajka a kilövést követően még körülbelül 5-7 órán keresztül volt életben a Szputnyik 2 fedélzetén. Valószínűleg a kabin túlmelegedése okozta a halálát.

 

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás:  Vladimir Isachenkov, MSNCB;  russianspaceweb.com, wikipedia

Képek: @flickr, www.spaceanswers.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...