Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiránduljunk kutyával! – Hogyan készüljünk egy egynapos kutyás túrára?

Négylábú társunkkal túrázni, kirándulni a természetben mindkettőnknek remek kikapcsolódási, feltöltődési lehetőség. A természet megnyugtató csendje, a friss levegő és a testmozgás ránk és kutyánkra is pozitív hatással van. Mielőtt kirándulni indulunk, érdemes azonban felkészülnünk és gondosan terveznünk, hogy minden flottul menjen és csak kellemes élményekkel térjünk haza. Az alábbi lista segíthet, ha életünk első kutyás kirándulását tervezzük.

1. Mérjük fel saját és kutyánk erőnlétét! Ha már egy buszra futás is komolyabb fizikai erőpróbának tűnik, vagy eddig csak 5-10 perces sétákat tettünk ebünkkel, akkor más táv és terep való nekünk, mint azoknak, akik rendszeresen futnak, sportolnak együtt.

2. Keressünk egy kutyabarát kirándulóhelyet vagy túraútvonalat, tűzzük ki a célt! Kutyás túra csoportokban és a kutyabarat.hu túraajánlóiban is számos szuper célpont közül választhatunk.

3. Készüljünk fel együtt a távra, eddzünk együtt kutyánkkal! Akárhol is tartunk, akármennyit is kirándultunk eddig, ha a jelenlegi edzettségünknél komolyabb távot tervezünk, esetleg a szintemelkedés vagy a terepviszonyok tartogatnak kihívást, jó móka, ha kutyánkkal együtt edzünk és készülünk. Ez nemcsak a rendszeres testmozgás miatt jó, hanem közben csapatként is alakulunk, megismerjük egymás jelzéseit, ami közös túráink során jól jöhet.

4. Saját szervezés vagy szervezett túra? Gyakorlott túrázóknak nem okozhat gondot egy túraútvonal összeállítása, de itt is fontos, hogy kutyánk szükségleteit, fizikai erőnlétét is vegyük számításba. Mint minden túrán, a leglassabbhoz kell igazítani a menetidőt. Ha kezdő túrázók vagyunk, érdemes az edzettségi szintünknek megfelelő, szervezett kutyás túrára jelentkezni. Ez esetben a szervezők állítják össze a menetrendet és a szükséges felszerelések listáját, így csak a kirándulásra kell koncentrálni.

kutyabarat kutyabarát kutya kirándulás

5. Szerezzük be a szükséges felszereléseket a kutyánk számára is! Nézzünk utána a terepviszonyoknak a tervezett túrán, ellenőrizzük a vízvételi lehetőségeket, a közlekedési eszközök szabályzatát és az időjárást. Egy itatókulacs vagy szilikon tálka, elsősegély felszerelés, nehezebb terepen kutyacipő vagy hám is szükséges lehet.

kutyabarat kutyabarát kutya kirándulás

6. Érezzük jól magunkat a túrán, de ügyeljünk, a környezet védelmére! A szemetet szedjük össze, beleértve az ürüléket is! Amennyiben természetvédelmi területen haladunk végig, csak a kijelölt ösvényen közlekedjünk! Kutyáinkat tartsuk pórázon, és figyeljünk, nehogy kárt okozzanak a természetben.

 

Írta és fotók: Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...