Saját KB bal
Saját KB jobb

Hivatalosan is elindult a madáretetés szezonja

Minden évben az első őszi fagyok beköszöntével indul hazánkban a madáretetés ideje. 2020-ban, immár 131. éve hirdette ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a kis kerti énekesmadarak etetési szezonjának kezdetét.

madáretetésSokan nem tudják, de a hazánkban telelő madarak maguktól is képesek az életben maradásra télen, még a legkeményebb fagyok idején is. A madáretetés, a kedves kis kerti élőlényekről való gondoskodás valójában az emberi lélek szükséglete. A mostani időszakban talán még inkább. Az otthon, magányosan töltött órákat, napokat bearanyozhatja a kis látogatók érkezése az etetőhöz, amelyet akár a városi erkélyre, akár egy ablakon keresztül könnyen megfigyelhető fára is tehetünk.

Mivel etessem az énekesmadarakat?

Fontos tudni, hogy az élelem kihelyezésén kívül a friss ivóvíz is fontos, különösen a fagyos időszakban, amikor a természetes vízforrások befagynak. Az itatóban kihelyezett vizet minden nap cseréld, ha kemények a fagyok, akár naponta többször is ellenőrizd.

A vízen kívül kihelyezhetsz magvakat és csonthéjasokat: napraforgót, diót, kesudiót, mogyorót;  kölest, cirokot, almát, bogyókat, szalonnát, faggyút. Boltban kapható cinkegolyó, de ha teheted, de a műanyag hálóba csomagolt verziót válaszd. A kisállateledel-üzletekben kapható pinty- vagy papagájeleség is megfelelő. A magvakból kizárólag sótlan változatot tegyél ki, és a szalonnát is főzd meg, hogy kimenjen belőle a só, mielőtt a madaraknak adnád.

Bővebben a téli madáretetés mikéntjéről az MME oldalán olvashatsz.
Madáretetés – Mikor ne?

Ha kinti, vagy kijárós cicád van, akkor olyan helyre tedd az etetőt, ahol a cica nem éri el, vagy inkább mondj le a madáretetés öröméről. Végülis nem macska etetőt szeretnél a kertbe… A macskák rendkívül ügyes ragadozók, akik nem csak az élelemszerzés miatt ölnek. Egy nyüzsgő madáretető nagyon vonzó a számukra. Inkább ne etesd az énekesmadarakat, ha nem tudod biztonságossá tenni számukra az etetőt.

Ahogy a Kis Hercegből tudjuk, egyszer s mindenkorra felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk. Ez a téli madáretetésre is igaz.

Ha egyszer elkezded etetni a madarakat, ők hozzászoknak ahhoz, hogy nálad mindig terített asztal várja őket. Ha abbahagyod, vagy elutazol, és nincs aki etesse őket, bajba kerülhetnek, hiszen számítanak a nálad található élelemforrásra.

Ha tudod, hogy nem fogod tudni egész télen etetni őket, inkább ne kezdj bele. Ahogy a cikk elején is írtuk, a madáretetés a mi örömünk, az énekesmadaraknak nem létszükséglet.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Turista Magazin; Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület; Wikipedia.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...