Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák a stroke-betegeken is segíthetnek

A stroke során súlyosan károsodik az agy, a felépülés pedig embert próbáló feladat. Sok beteg egyáltalán nem épül fel teljesen, ekkor léphetnek be az életükbe a segítő kutyák. Nem csak a fizikai segítségre kell gondolnunk, de a terápiás- és segítő ebek képesek visszaadni a stroke-betegek önállóságát, szabadságát és önbizalmát is. Egyre többen ismerik fel jótékony hatásukat ezen a területen is, ez pedig azért fontos, mert a stroke az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb – agyat is érintő – problémává vált.

 

A folyamat során az agyban hirtelen alakul ki károsodás, miután az agyat tápláló verőér elzáródik. Hatására az agysejtek nem kapnak elég oxigént és perceken belül elhalnak. A szélütés vagy az agyvérzés kifejezés nem írja elég pontosan, mi történik ilyenkor, ezért a leggyakoribb elnevezés már Magyarországon is a „stroke”.

Természetesen egy segítőkutya nem való mindenkinek. Ha az illető még küzd azzal, hogy magát ellássa, egy állat mellérendelése inkább problémát fog jelenteni, nem pedig könnyebbséget. Azonban, ha már előrébb jár a beteg az önállósulási folyamatban, a társaságot és valódi segítséget jelentő kutya nagyon fontos mankó lehet a gyógyulásban.

Milyen előnyökkel jár a jelenléte

Azon kívül, hogy a képzett segítőkutyák másképp állnak hozzá a szükségletekhez, ezzel egy alternatív megközelítést mutatva a betegnek, segíthetnek a mobilitásban, a szabadságérzés visszanyerésében, sőt, még egy esetleges újabb roham jelzésében is. Akár arra is megtaníthatók, hogy a segélyhívót használják, vagy felhívják mások figyelmét a közelgő bajra.

Hogy segíti mindez a stroke-betegeket

Bár páran szinte maradandó nyom nélkül felépülnek a betegségből, mások már nem ilyen szerencsések. Egy segítőkutya rengeteget segíthet a finommotorikus mozgás fejlesztésében, a nagyobb testű állatok még az egyensúly helyes megtartásában is együttműködnek, és felvehetnek leejtett tárgyakat vagy odahozhatnak messzebb lévő dolgokat.

Mindamellett azonban az első és legfontosabb segítség a társaság biztosítása. Képesek visszafordítani egy ember zárkózottságát, befelé fordulását a betegséget követően. Az állapot gyakori velejárója a depresszió és a szorongás, kutyáink azonban első számú segítségek abban, hogy pusztán jelenlétükkel megváltoztassák ezt.

 

Még több róluk:

Betegségek, amiket előbb kiszagolnak a kutyák, mint a műszerek

Segítőkutyára szorulok – életek képekben

A művész fogyatékkal élő Disney hercegnőket és segítő kutyáikat ábrázolja, ami nagyon fontos üzenetet hordoz

 


 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotó: mountpleasantgranary.net, spangdahlem.af.mil

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...