Saját KB bal
Saját KB jobb

Rosszat jelent-e, ha a kutyának hullik a bajusza?

A legtöbb gazdi talán soha nem hallott még erről a problémáról, sőt eszébe sem jutott, hogy ilyen előfordulhat. Azonban ha valaki észreveszi, hogy kutyájának látványosan hullik a bajusza, bizonyára komolyan veszi, hiszen ritka jelenségről van szó. Érdemes tudni, minek az jelzője lehet.

Mire valók egyáltalán?

Mivel a kutyák az arcukat használják ahhoz, hogy kölcsönhatásba lépjenek a világgal, hasonlóan az emberi ujjakhoz, így nagyon fejlett és érzékeny bajuszuk van. Ezek a hosszú, durva szőrszálak leggyakrabban az orr környékén találhatók, de gyakran előfordulnak az arc oldalán és az állon is. Sűrű idegvégződésekbe futnak, amelyek jeleket küldenek az eb agyába. Nagyon érzékenyek, akár olyan minimális változásokra is, mint egy kis légáram vagy hőmérséklet-változás. A bajuszok biztosítják a kutyák feje körüli teret, amelynek segítségével jobban érzékelik a körülöttük lévő környezetet. Ez az oka annak, hogy tilos levágni őket, mivel alapvetően változtatnánk meg az érzékelésüket. Ha ez mégis megtörténik, akár ingerlékennyé vagy agresszívvá is válhat egy állat.

Miért hullhatnak ki?

Ha a bajuszok olyan fontosak, mi lehet az oka, hogy olykor mégis kiesnek maguktól? Nos, a legegyszerűbb válasz az, hogy általában nincs különösebb oka. Nekünk, embereknek is szükségünk van a bőrünkre, mégis állandóan vesztünk belőle a legfelső szintekről. Kutyáink számára ez hasonló folyamat. Gyakran előfordul, hogy a kutyabajusz felpödörödik, egy része letörik vagy egyszerűen csak kihullik. Tudnunk kell, hogy ezek is megújulnak: valamennyi visszanő közülük. Amíg nem tömeges a jelenség, és mindig megjelennek újabb bajusz szálak, addig nem kell attól félnünk, hogy valamilyen betegség okozza.

Mindenesetre, ha még mindig kétségeink vannak, a bajuszok kihullásának mértékét nem tartjuk egészségesnek és gyanítjuk, hogy kutyánk ezzel valamilyen betegség jeleit mutatja, soha ne habozzunk állatorvossal egyeztetni.

 

Egyéb érdekességek:

Fontos kölyök tények, mielőtt magadhoz vennél egyet

Miért veszi ki a kutya a táljából az ételt és viszi el valahova máshova

Miért kaparják a földet a kutyák a dolguk végeztével?

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...