Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák mára kevésbé békülékenyek, mint a farkasok

A kutyák szerepe és viselkedése szinte teljesen megváltozott az évezredek során az ember közelségének köszönhetően. A legújabb kutatásban a farkasok és az ebek viselkedését hasonlították össze, hogy a kirobbanó viták után hogy viselkednek egymással, és érdekes különbségeket találtak. Valószínűleg a fő oka az, hogy a farkasok sokkal inkább egymásra, míg a kutyák inkább az emberre vannak utalva.

 

A szakértők szerint a békülékenység hiánya a háziállattá válás során erősödött fel, melynek során a kutyák egyre inkább megszabadultak a fajtársaikhoz kötődő társas kötelezettségektől, és egyre inkább kezdtek függni az embertől. Az ernstbrunni Wolf Science Center (WSC) kutatói a Royal Society Open Science című tudományos lapban mutatták be legújabb kutatási eredményeiket.

A „békülést” a viselkedéskutatók csimpánzoknál, más majmoknál, vad kecskéknél, delfineknél, foltos hiénáknál, vetési varjaknál és hollóknál is vizsgálták. Ezen fajok egyedei konfliktus után kölcsönösen keresik egymás közelségét, hogy békét kössenek.

Simona Cafazzo és Friederike Range, a WSC és a Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének kutatói így kutyáknál és farkasoknál is vizsgálták, hogy milyen gyakran vesznek össze a két faj egyedei egymás közt, és hogyan viselkednek utána.

Négy-négy farkas- és kutyafalkát vizsgáltak meg a farkaskutató intézetben. 500 óra alatt 419 veszekedés robbant ki a farkasok között, a kutyáknál csak 55. Miközben azonban a farkasoknál 10-ből hat esetben testi kontaktus nélkül zajlottak a támadások, tehát az egyedek csak fenyegetőztek, megkergették egymást vagy odacsaptak egymásnak, a kutyák 10-ből 10 esetben tényleg egymásnak ugrottak.

A kutatás során a kutyák nem is mutatták a békülés jeleit, inkább kikerülték egymást a viták után – közölték a kutatók. A farkasok a konfliktus után több időt töltöttek el egymás mellett, a békülést többnyire az alacsonyabb rangú állat indította el.

A szakértők véleménye szerint ez azért történik így, mert a természetben a farkasok sokkal inkább egymásra és a funkcionáló társas csoportra vannak utalva, mint a kutyák. A farkasok falkában vadásznak, csoportként védik meg területüket és közösen nevelik az utódokat.

A kutyáknak ezzel szemben inkább az emberrel kell jól együttműködniük, nem a fajtársakkal. Még a szabadon élő kutyák is csak szükség esetén cselekednek közösen, viselkedésüket a tudósok „kötetlen szociális” viselkedésnek nevezik.

Ezért a farkasok számára sokkal fontosabb a békülés, mint háziasított rokonaiknak. Egy korábbi belga kutatás azonban azt találta, hogy a kutyák is hajlamosak békülésre. Az osztrák tudósok azt akarják kideríteni, milyen körülmények között hajlandóak erre a kutyák.

 

Ha még többet akarsz tudni kutyákról és farkasokról:

Mitől lett a kutya az ember legjobb barátja?

Mindkét fajnak rengeteg gondot okozhatnak Németországban a kutyákkal keveredő farkas populáció utódai

Egy ritka humán szindróma hasonlóságot mutat a kutyák extrém barátságosságához

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...