Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan biztonságos kutyát sétáltatni, ha meleg van?

Pánikot keltett szerte a világon az az eset, amely korábban Nagy-Britanniában történt. Egy amúgy egészséges kutyát reggel 9-kor, 21 celsius fokban vitt gazdája sétálni, de az eb később súlyos hőguta jeleit mutatta és meghalt. A zavarodott kutyatulajdonosok így már egyáltalán nem tudják biztosan, melyik napszakbeli sétával nem okoznak bajt kedvencüknek. Sorra vettünk néhány pontot, ami fontos lehet a döntés meghozatalában.

Az természetesen nem opció, hogy egy lakásban tartott kutyát nem viszünk ki sétálni, ha nyár van. Egyrészt az egészségügyi szükségletek ugyanúgy jelentkeznek – sőt, még fokozottan is, az ivás mennyiségének és gyakoriságának növekedésével. Valamint a mindennapos aktív mozgást sem hagyhatjuk el – a kertben tartott ebeknél sem, hiszen gyorsan unalomhoz, szorongáshoz és romboláshoz vezethet.

Akkor mégis mit tegyünk? Mikor milyen körülmények között és hogyan vigyük ki sétálni, és mikor semmiképp?

Ne használj kutyacipőt!

Akármennyire logikus döntésnek tűnik a tappancsok védelme, mégsem szabad a nyári hónapokban cipőt használni. A mancsok ugyanis fontos szerepet töltenek be a kutya hűsítésében, így mindig megfelelően kell lélegezniük.

Felejtsd el a napszak közepét – 11-15 óra között sehova!

Ha már reggel is történhetnek tragédiák, akkor persze elbizonytalanodhatunk, de ezek az esetek viszonylag ritkák. Azonban a szakemberek kimondottan tiltanak a legmelegebb napszaktól. Időzítsük a sétánkat reggelre és estére, akkor kedvencünk még nyáron is el tudja viselni a meleg hatásait. Reggel még viszonylag lassan melegszik az idő, de este fokozottan figyeljünk arra, hogy az egész napos felmelegedést tovább rontja a városban az aszfalt által összegyűjtött hő leadása is.

Vigyél nagy mennyiségű vizet és itatót!

Azon kívül, hogy kedvencünk szomjasabb lesz, teste visszahűtésére is használható a víz. Ne legyünk lusták magunkkal cipelni, mert életet menthet. Nemcsak sajátunkét, de ekkor kötelességünk mások állataival vagy a kóbor ebekkel is törődni! Már lehet összecsukható kulacsokat is kapni, így amelyik kiürül, nem foglalja a helyet. Vigyünk magunkkal összehajtható mobil itató tálat is, hogy bármely helyzetben meg tudjuk itatni kutyánkat!

Használj napvédőt!

A világos bőrű illetve a rövid szőrű kutyákat fokozottan veszélyezteti a leégés és a bőrrák veszélye. A fülek, az orr és a kevésbé szőrös területek mindegyik állatnál könnyen lepirulhatnak, ami rövid távon nagy fájdalmat, hosszabb távon súlyos bőrelváltozásokat is eredményezhet. Egyeztessünk állatorvosunkkal, mert nem minden emberi naptej használható kedvencünknél!

Ellenőrizd az aszfalt melegségét!

Mielőtt bármilyen felületre rávezetjük kutyánkat, kötelességünk ellenőrizni, hogy az adott felület mennyire forró. Egyetlen pillanat is elég, hogy súlyos égési sérüléseket szerezzen az amúgy is érzékeny bőrű tappancsán, onnantól pedig jó sokáig kínszenvedés lesz a járás. Cipőben nem érzékelünk semmit a forróságból: tegyük le a tenyerünket, és odanyomva tartsuk rajta – ha tudjuk. Ha nem tudjuk, kerüljük el azonnal azt az útszakaszt.

Kerüld el a megerőltető feladatokat!

Mind a séta intenzitását, mind a lemozgató feladatokat érdemes visszafognunk. Tegyünk inkább több kisebb sétát a nap elején és végén, de akkor se felejtsük el: kedvencünk nem képes olyan hatékony módszerekkel védekezni a túlmelegedés ellen, mint mi, és szólni sem tud, ha soknak érzi. Sokszor viszi a lelkesedés és a megfelelni vágyás, nekünk kell észnél lennünk, hogy leállítsuk, ha jónak látjuk.

A vízpart jó alternatíva, de csak ésszel

A meleg napokban mi más adna egy kis változatosságot és lehetőséget a hűsölésre, mint a vízpart, de itt is megnövekszik a rosszullét kockázata. Ahogy embernél, úgy kutyánál se engedjük, hogy felhevült testtel beleugorjon a hűsítő habokba, és ne hagyjuk túl sokat vagy túl messzire úszni!

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: metro

 

Ezeket is ajánljuk:

Hogyan ismerjük fel a hőguta jeleit és mit tehetünk

10 tipp, hogyan strandolj biztonsággal kutyáddal

Milyen hosszú ideig és hogyan hagyhatjuk egyedül kutyáinkat?

Mit tehetünk, ha kutyánk unatkozik?

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...