A kutya, aki allergiás az emberekre

Mondhatjuk, hogy minden gazdinak leesne az álla, ha olyat hallana, amit Sabrina hallott: sok álmatlan éjszaka után ugyanis kiderült, hogy kutyája allergiás, mégpedig az emberekre.

 

Sabrina Sieck viszonylag hamar felfigyelt rá, hogy kutyája gyakran rosszul érzi magát. Első körben még nem gyanította, mi lehet a rosszullétek oka, nem látott összefüggést semmivel.

Számos állatorvosi vizsgálaton estek át, amelynek részeként alávetették Cruella-t egy allergia tesztnek. Furcsa eredményt kaptak az orvosok: kiderült, hogy a problémát maguk az emberek okozzák szegény kutyában.

A kezelés részeként Cruella-nak gyógyszert kell szedni, és egy speciális védőruhát kell viselnie, mivel elsődlegesen az emberek érintése váltja ki belőle az allergiás reakciót – még saját gazdája is csak úgy tudja megölelgetni, ha ezt a kabátot magán tartja.


Tudtad?

A kutyák számos olyan allergiás megbetegedéstől szenvedhetnek, mint az emberek, ilyen például a pollen. Így, habár nagyon ritka, de az ebek szervezete is reagálhat érzékenyen az emberi hajból, szőrből a környezetbe kerülő allergizáló anyagokra.


Sabrina 2014-ben fogadta örökbe a border collie – labrador keveréket, és már nem sokkal később feltűnt neki, hogy valami nagyon nincs rendben.

Enyhe bőrirritációval kezdődött, ami gyorsan állandó viszketéssé változott, a csúcspontot pedig akkor érte el, mikor a kutyám gyakorlatilag szőrtelen lett. – meséli Sabrina. – Egy szívbemarkoló ördögi kör volt az egész. Az állatorvosok szerint teljesen egészséges volt, így kipróbáltam a különböző étrendeket és speciális fürdőket, valamint megpróbáltam a környezetét annyira kényelmessé tenni, amennyire csak lehetett. –

Később az allergia vizsgálatok kimutatták, hogy Cruella-nál a baj forrása maga az ember. Ahogy mi lehetünk allergiások macskákra, kutyákra, úgy – kis százalékban ugyan, de – kutyáink is lehetnek allergiásak ránk. Sabrina először nem hitte el a diagnózist.

Cruella allergiájának legerősebb részét az emberi hajból, szőrből a levegőbe vagy a kutya szőrére kerülő mikroszemcsék teszik ki, de ezen kívül kiterjed egy csomó dologra: ilyen a parlagfű, a fenyőfélék, a rozs, a hangyák és a csótányok is. A következő lépés a gazdi szerint az immunterápia lesz, és Cruella-nak folyamatosan viselnie kell a védőruházatot, hogy távol maradhasson az allergizáló emberi érintéstől.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Kutyáink közt is gyakori a súlyos pollenallergia

Segítség, érzékeny a kutyusom!

Kutyabőrben betegen

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...