Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyád túlsúlyos? Így tudod otthon megállapítani

Már pár extra kiló is sokat tud számítani abban, hogy kedvencünk ne tudja fittnek és egészségesnek érezni magát. Természetesen az ideális súlyt és kinézetet befolyásolhatja a kutya fajtája, testalkata, de van pár olyan külső jel, amiből mi is meg tudjuk határozni: kedvencünk felszedett magára egy kis felesleget.

 

A túlsúly kutyáinkat ugyanúgy veszélyezteti, mint egész társadalmunkat. A legtöbb tulajdonos sajnos egyáltalán nem ismeri fel a túletetés jeleit, még akkor sem, ha már egészségkárosító hatásokkal járnak.

1. Bordák ellenőrzése

Futtassuk végig az ujjunkat kutyánk oldalán. Ideális súlyban lévő kutyánál könnyedén kitapinthatjuk és megszámolhatjuk bordáit.

2. A homokóra teszt

Nézzünk felülnézetből kutyánkra. Egészséges esetben homokóra alakot fog mutatni: mellkasa kidomborodik, derekánál összeszűkül, majd csípője környékén újra kiszélesedik.

3. Hasi lejtő ellenőrzése

Ha kutyánk áll, nézzük meg oldalnézetben. Ideális esetben a hasi rész a csípő felé felfelé húzódik, semmi sem lóg.

4. A csípő ellenőrzése

Álló helyzetben tegyük kezünket kutyánk csípőjére. Muszáj, hogy érezzük a medenceövét, csípőjének vonalát. Ha úgy érezzük, mintha zselébe nyúltunk volna, akkor bizony érdemes elkezdeni tenni valamit az ideális súly visszaszerzéséért.

Ha rendszeresen járunk állatorvosi kontrollra, akkor ideális súlyát is könnyebb meghatározni a doktor segítségével. De mivel kutyáinkra könnyen és gyorsan tudunk felesleget pakolni, ha csökkentjük a mozgás lehetőségét vagy emeljük az étel mennyiséget, így érdemes ismernünk a jeleket, amelyek segítségével otthon is meg tudjuk állapítani, nagyjából megfelelő-e a súlya.

A túlsúly ugyanis nem csak megjelenés kérdése, hanem erős hatással van az élet minőségre.

Ezt tedd, ha túlsúlyos a kutyád

A kutyák kóros felhízlalása állatkínzás?

Ne engedd, hogy elhízzon

Szükséges-e a kutya táplálékát időnként változtatni?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffpost

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...