Saját KB bal
Saját KB jobb

7 intő jel, amit soha ne hagyj figyelmen kívül #kutyaegészség

Sokat kísérletezünk például az étrend helyes megválasztásával, az élősködők elleni védekezéssel, emellett saját környezetünkben is számos olyan hatás érheti kedvencünket, ami egészségét befolyásolhatja. Habár az állatorvos látogatás a legtöbbeknek megterhelő költséget jelent, ezekben az esetekben semmiképp ne az attól való félelem határozza meg döntéseinket.

1. Nehéz légzés

Bármilyen változás a légzésben azonnali ellenőrzést igényel. Főleg egy kisebb testű kutyánál, aki szűkebb légutakkal rendelkezik, egy kis változás is életveszélyes helyzethez vezethet. Ha a légzés sebessége vagy hangja megváltozik, induljunk az állatorvoshoz. Szív-, tüdő problémák, fertőzések vagy elakadt tárgyak is hatalmas bajt tudnak okozni.

2. Hasmenés

Sok hatás éri kedvencünk bélrendszerét, elég akár egy kis összetételbeli változás, hogy hasmenést okozzon. Azonban a tartós, egy napnál tovább tartó hasmenés komoly gondhoz vezethet. A kutyák kisebb testűek, mint az ember, és nem parancsszóra isznak, így sokkal gyorsabban kiszáradáshoz vezethet a probléma. Érdemes az állatorvos előtt átgondolni, min változtattunk, mit ehetett meg vagy nyalhatott fel a kedvencünk, hogy az orvosnak tudjunk valamilyen támpontot adni.

3. Hányás

Hasonlóan a hasmenéshez, az egyszeri hányás még nem feltétlenül jelent gondot, de többszöri hányás akár egy nap alatt már elég ok az orvosi vizsgálatra. Bélelzáródás, fertőzések, hasnyálmirigy-gyulladás, máj- vagy vesebetegség, hormonális egyensúlyzavar is állhat a háttérben, vagy ami még rosszabb: mérgezés. Minél előbb orvoshoz jutunk kedvencünkkel, annál nagyobb az esély, hogy tudnak rajta segíteni.

4. A vízivás, vizelet mennyiségének hirtelen megemelkedése

Az egyik legnehezebben definiálható probléma, ha a vízivásban mutatkozik változás – főleg azért, mert sok gazdi egyáltalán nem képes felmérni, mennyit szokott inni kedvence a hétköznapokban. Az is nehezen meghatározható, hogy mennyi a normális mennyiség, hiszen ezt kutyája válogatja – és egyben évszak függő is. Ha felfigyelünk arra, hogy kutyánk több időt tölt lefetyeléssel vagy gyakrabban kell neki vizet töltenünk, érdemes megmutatni állatorvosnak. A héttérben ezek állhatnak: cukorbetegség, vese- vagy májbetegség, vese- vagy húgyhólyagfertőzések, mérgezés, hormonális betegségek.

5. 48 óránál több ideig tartó étel megtagadás

Ha kutyánk egészséges, biztosan nincs gond az étvágyával. Nagyon jó mutatója, hogy valami baj lehet, ha egy amúgy jó evő eb egyszer csak elutasítja az ételt. Súlyos máj probléma, fertőzések, bélgond ,mutatója is lehet. Minél tovább késleltetjük az ellenőrzést, annál tovább tarthat a gyógyulás folyamata is, hiszen az alapvetően szükséges anyagokat sem kapja meg a szervezete.

6. A széklet véressé válása, drasztikus változása

A széklet nagyon fontos mutatója kedvencünk jelenlegi állapotának. Ahány kutya, annyi féle, de saját székletéből sok mindenre lehet következtetni. Amikor színe, állaga megváltozik vagy véressé válik, az utalhat belső problémás folyamatokra. Idegen tárgyak, parazita fertőzés, és egyéb okok is lehetnek a háttérben, ami azonnali ellátást igényel.

7. Kakilási – pisilési nehézség

Hatalmas veszélyt jelent, ha egy kutya képtelen üríteni. A húgyhólyag vagy a húgycső kiszakadásának, a veseelégtelenségnek, a vérmérgezésnek, a rohamoknak és még rosszabb körülményeknek hatalmas a kockázata ilyenkor. A kan kutyákat különösen veszélyeztetik a húgycső vagy húgyúti akadályok.

Ezeken kívül még számos egyéb okunk lehet arra, hogy azonnal felkeressük az orvosunkat, ne halogassuk, ha úgy érezzük, nagy gond van. Figyeljünk oda a normális, hétköznapokban megszokott viselkedésére, egészségügyi értékeire, hogy tudjuk ezekkel segíteni az orvos munkáját, és tudja mihez hasonlítani a változást.

 


Ezeket is ajánljuk:

Ismered kutyád egészséges értékeit?

Így válassz megfelelő állatorvost

15 intő jel, amikor szintén érdemes állatorvoshoz fordulni

5 ok, amiért kutyád büdi lehet

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...