Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezekkel a szerekkel csökkenthetjük a szilveszter okozta stresszt kutyáinkban

Ismert jelenség, hogy sok kutya szilveszterkor erős félelmi reakciót, nyugtalanságot mutat. Ennek oka az ünnep alatt jellemző hangoskodás, zene, de legfőképp a tűzijátékok, petárdák okozta hang- és fényjelenség. Emiatt a kutyák „zajfóbiájának” is nevezik. Ismerjétek meg a lehetséges gyógyszeres és nem gyógyszeres, természetes összetevőket tartalmazó állatorvosi termékeket, amikkel csökkenteni tudjátok az ünnepek okozta stresszt. 

Sok gazdi megfigyelte, hogy ilyenkor kedvence nyugtalanul fel- alá járkál, nem találja helyét, nyüszög, szűk helyekre bújik. Gyakori, hogy olyan kinti kutyák, amelyeket csak kint tartanak, bekérezkednek, de aztán a lakásban sem nyugszanak meg. Sokszor az állaton a félelem nyilvánvaló jelei láthatók, fülét hátracsapja, nyüszít, farkát behúzza, erősen liheg, remeg.

Természetesen ilyenkor a gazdik minden módon próbálják nyugtatni, vigasztalni kedvencüket, és egyes esetekben az állat meg is nyugszik, ha beengedik a lakásba és gazdája mellett lehet. Máskor viszont ez sem elegendő, az állat megnyugtathatatlan.

Jellemző az is, hogy adott állat félelmi reakciója évről évre erősödik, sőt, megfigyelték, hogy együtt tartott kutyák esetén egyik állatról a másikra „átragadhat”. Amennyiben ez az állapot nem szüntethető meg és az állatnak szenvedést okoz, javasolt valamely szorongásoldó készítmény igénybe vétele.

Léteznek gyógyszeres és nem gyógyszeres, természetes összetevőket tartalmazó állatorvosi termékek is erre a célra.

1.      szorongásoldó hatású táplálék kiegészítő készítmények
2.      állatorvosi gyógyszeres készítmény
3.      emberi szorongásoldó gyógyszerek

1. Szorongásoldó táplálék kiegészítő készítmények

A szorongásoldó táplálékkiegészítő készítmények gyógynövényeket és bizonyos szorongásoldó hatású természetes anyagokat, például aminosavakat tartalmaznak

Triptofán

A szerotonin nevű idegi átvivő anyag képződéséhez szükséges vegyület. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában. Hiányában szorongás, félelem és depresszió alakul ki. A szerotonint az idegsejtek állítják elő főképp 5-hidroxi-triptofánból, kisebb mértékben L-triptofánból. Az agyi szerotoninszintézisben az igazán fontos alapanyag az 5-hidroxi-triptofán, mivel a tápcsatornából felszívódó egyszerű L-triptofánt a szervezet első helyen más célra, a fehérjék előállításához használhatja el.

L-theanin

Aminosav, amely a zöld teában található és relaxációs reakciót vált ki. A kutatások kimutatták, hogy L-theanin fogyasztása után az agyműködés alfa szinten (10-14 Hz) erőteljesebbé válik. Hatásával mély relaxációs állapotot hoz létre álmosság érzésének kialakítása nélkül.

Mámorbors (=kava kava)

Fő hatóanyagai, a kavalaktonok képesek a gamma-amino-vajsav (GABA) felvételét serkenteni az agyban, ezáltal általános nyugtató hatást vált ki a szervezetben és ezzel egyidőben megakadályozza, hogy a stresszhormon, a noradrenalin bejusson a sejtekbe.

Macskagyökér

Nyugtató és feszültségoldó hatású. A legfontosabb hatóanyaga a valerénsav, amely szintén a GABA szintet emeli. A nyugtató hatáson túl izomrelaxáló hatással is bír.

Csüdfű

Támogatja a szervezet ellenállóképességét érzelmi és fizikai stresszhatások ellen és elősegíti a határozott immunválasz kialakulását, emellett szabadgyök ellenes hatású.

Csucsóka

Elsősorban nyugtatóként, szorongásos állapotokban használatos mind a humán, mind az állatgyógyászatban.

Citromfű

A legtöbb nyugtató, stresszoldó készítmény egyik fő alkotóeleme. Szerepe van a depresszió csökkentésében is és kifejezett feszültségoldó hatással rendelkezik.

Golgotavirág

Rendkívül gazdag bioflavonokban. Fő hatóanyagai nyugtató és antidepresszív hatású.

Galagonya

Hatását a benne levő nagy mennyiségű flavonoidoknak köszönheti, mely vegyületek hatékony antioxidánsok. Támogatják a szívműködést, növeli a szív teljesítményét, tágítja az ereket és javítja a szív vérellátását. Görcsoldó és nyugtató hatása is van.

A legtöbb gyógynövényes készítmény érdemes néhány nappal a várható stressz szituáció előtt elkezdeni adagolni.

2. Állatorvosi gyógyszeres készítmények

SILEO GÉL

Kifejezetten a kutyák „zajfóbiájára” fejlesztett állatorvosi készítmény. Anélkül oldja az állat feszültséget, félelmét, hogy bódítaná. A zöld színű gél ízesített, az állatok könnyen elfogadják, de fontos, hogy a pofa nyálkahártyájára kell juttatni és nem lenyeletni, mert így szívódik fel. Az első adagot akkor kell beadni, amikor a szorongás első tüneteit érzékeljük, a hatás 15-60 perc alatt alakul ki és 2-3 órán át tart. Amennyiben a félelmet keltő hanghatás folytatódik, ismételt adagok adhatók legalább 2 órás időközökkel, legfeljebb 5 alkalommal.

SEDALIN GÉL

Régebb óta alkalmazott paszta. Fontos tudni, hogy a szer valójában nem rendelkezik kellő szorongásoldó hatással, inkább csak immobilizálja az állatot, azaz az állat csak lassan, nehézkesen tud mozogni vagy járásképtelen lesz és kevéssé reagál a környezetére, de félelme nem oldódik. Ezt figyelembe véve csak nagyon ritkán javasolható ilyen esetben használni.

3. Emberi szorongásoldó gyógyszerek

Azoknál a kutyáknál, ahol nagyon súlyos a félelmi reakció és/ vagy a fenti szerek nem kellően hatékonyak, felmerülhet emberi készítmények alkalmazása is. Nagyon fontos azonban, hogy állatorvosi javaslat nélkül sosem szabad embereknek szánt gyógyszereket állatunkon alkalmazni. A megfelelő hatóanyag, javallat és dózis kiválasztása állatorvosi feladat.

Ne felejtsetek el időben konzultálni állatorvosotokkal! Viszonylag nyugodt ünnepeket kívánunk!

Cikkajánló:

A tüzijátéktól megrémült kutya órákra két ház közé szorult

Nekünk csak egy éjszaka, nekik a halál is lehet

(kutyabarát.hu)

Forrás: Klapka Állategészségügyi Központ
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...