Saját KB bal
Saját KB jobb

Örökbefogadás előtt állsz? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

A legjobb dolog, amit tehetsz, ha örökbe fogadsz egy állatot – hiszen megmented az ő életét, és azét is, akinek helyet csinálsz. Ezzel együtt ez egy hatalmas, felelősséggel járó döntés, amit jól át kell gondolni, mielőtt egy háziállatot évekre a családtagunkká teszünk. Összeszedtünk pár tippet, mit érdemes mindenképp megfontolni örökbe fogadás előtt, és milyen hibákat semmiképp ne kövess el.

1. Ne ugorj egyből fejest!

A kutya tartás remek dolog, de közel sem egy tündérmese. Sokan már annyira szeretnének maguk mellé egy állatot, hogy akkor is belekezdenek, ha még nem állnak készen – vagy a környezeti feltételek nem adottak. Komolyan végig kell gondolnunk az elkövetkező tizen évet, tudjuk-e vállalni a lemondást, a kötöttséget, az anyagi terheket a boldogság mellett. Ha kell, írjunk listát, hogy mivel jár egy állat megfelelő tartása, és ha nem tudjuk őket teljesíteni, inkább várjunk még egy kicsit.

 

2. Ne tartsd feleslegesnek a kutató munkát!

Rengeteg kutya megmelengeti a szívünk, de a legtöbb nem lesz nekünk való. Izgalmas, boldog feladat, és egyben a bemelegítő rész, mikor akár online, akár személyesen végignézzük az örökbe fogadható kutyákat. Lehet, hogy az elsőbe vagy mindegyikbe beleszeretünk, azonban semmiképp ne csak ez alapján döntsünk! Olvassuk el a jellemzéseket, előéleteket, mert csak ezek alapján fogjuk tudni eldönteni, az a bizonyos kutya be fog-e tudni illeszkedni a családunkba, életritmusunkba.

 

3. Ne csak a kölyköket vedd észre!

A kölykök cukik, ez tény. Bizonyára sok örömben lenne részünk, ha hazavinnénk egyet. Azonban, ha attól félünk, hogy egy idősebb kutya nagyobb gonddal jár, legtöbb esetben meg fogunk lepődni. Nem csak felnőtten, de már kölyökkorban is előfordulhat, hogy a kutya rossz emlékeket tárol, így a nevelését ezzel együtt kell alakítani (erről bővebben itt olvashatsz). A kölyökkor pedig számos olyan kihívást rejteget, amivel a cuki kis szőrcsomó látványakor nem számolunk – ilyen a rombolás vagy a szeparációs időszak. A hozzánk illő kutyát találjuk meg, és ne korosztályt válasszunk!

 

4. Ne okozzon csalódást, hogy a kutyák többsége nem fajtatiszta

Ha ez a tény zavar téged, mindenképp át kell gondolni az örökbe fogadást, hiszen a kutyák később sem fognak kitisztulni „fajtailag”. Vannak gyönyörű keverékek, és mindenkinek más a szép. Fajtatiszta jellegű kutyákon is segíthetünk a fajtamentőket felkeresve, vagy egyszerűen csak újra úgy teszünk, hogy kutyát választunk és nem fajtát vagy kort. Természetesen azonban a fajták jellege irányadó lehet a testméretben, temperamentumban, ami viszont fontos lehet a választásban.

 

5. Adj neki időt, hogy megismerjétek egymást

Mint írtuk, az örökbe fogadás sem mindig tündérmese. Lehetnek bukkanók az elején, de mindig adjunk időt magunknak és az új családtagnak is, hogy megszokjuk egymást, megismerjük egymás szokásait, életvitelét. Ha türelmetlenek vagyunk, akkor nem csak az örökbe fogadást kell végiggondolni, de magát a kutyatartást is. Ugyanis sose felejtsük el: egy másik fajjal élünk együtt. Ez egy hatalmas dolog, de egyben hatalmas kihívás is közös nyelvet beszélni.

 

6. SOHA NE HÁLÁT VÁRJ A KUTYÁTÓL

Sokszor vizsgálják, hogy az állatok képesek hasonló érzelmeket produkálni, mint az ember. Vannak ebben eredmények, de egy biztos: az örökbe fogadott kutya nem lesz hálásabb, mint egy kölyök, akit megvásároltak. Ez egy emberi érzés, amit sokan elvárnak a kutyától. „Legyen hálás, amiért kihoztam a menhelyről, amiért megmentettem, és lehetőleg viselkedjen eszerint” – van egy rossz hírünk: a kutya nem a hála miatt nem fogja szétrombolni a lakást vagy megharapni a szomszédot. Az örökbe fogadott kutyát kezeljük pontosan ugyanúgy, ahogy egy másik kutyát: neveljük, szocializáljuk, és ne várjuk el, hogy „meghúzza magát” csak azért, mert mi egyszer jót tettünk vele.

 

 

(kutyabarát.hu)
 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...