Saját KB bal
Saját KB jobb
tél

7 tévhit a télről kutya szemmel

Most már egyértelműen itt a tél, így érdemes – ebből a szempontból is – jobban odafigyelni kedvencünkre. Számos kérdés azonban évről évre felmerül, hogy hogyan vészeljük át a lehető legjobban a kemény évszakot. Sorra vettük a 7 leggyakrabban előforduló kérdést, aminek tisztázása segíthet abban, hogy a tél is egészségben, nyugalomban teljen. 

1. A szőr minden kutyát megvéd a hidegtől.

A tenyésztés során számtalan fajta alakult ki, akiknél a szőr minősége és mennyisége nagyban különbözik egymástól. De még a fajták közötti különbségek mellett sem mondható, hogy nincs olyan kutya, aki ne fázna meg, ha tartósan a szőrére kell hagyatkoznia a hidegben. Az extrém időjárással szemben nem fogja megvédeni a dupla rétegű, vastag bunda sem, így minden esetben gondoskodni kell megfelelő helyről, ahol védve tud pihenni a hideg elől, valamint a fázósabb kutyákra érdemes jól passzoló, megfelelő ruhát adni.

2. Nem okoz semmi problémát, ha kutyánk havat eszik.

A hó nemcsak a hőmérsékletével árthat, de észrevétlenül megbújhat benne szemét, ürülék, só vagy különböző vegyszer. Kedvencünk könnyen megbetegedhet, főleg a városi környezetben. Mivel télen is fontos, hogy odafigyeljünk a kínált víz hőmérsékletére, így a hó evés semmiképp nem megfelelő alternatíva a vízivás helyett.

3. Hideg időben kevésbé tudnak kiszáradni.

Rosszul hisszük, ha azt gondoljuk, hogy kedvenceink kiszáradni inkább a forró időben tudnak. A tél sokszor nagyon száraz levegőt hoz magával, ráadásul hideg van, így kutyáink sokat használnak fel rejtett testi tartalékaikból. Mivel nem érezzük a meleget, gyakran elfeledkezünk állataink itatásáról.

4. A kutya ürülék lebomlik a hóban.

Sokan használják kifogásnak a havat, ha az ürülék felszedéséről van szó. Tévhit: a kutyakaki nem olvad és tűnik el a hóban. Sőt, a hideg környezet lelassítja a bomlási folyamatot, így sokkal tovább ott marad a piszok. Teret ad a baktériumoknak és a fertőzéseknek, ami kutyáról kutyára, de kutyáról emberre is veszélyes lehet. Itt olvashatsz arról bővebben, hogy a kakitündér nem létezik!

5. Nem támad a bolha és a kullancs télen.

Sajnos az egyik legnagyobb problémát okozza ez a tévhit. A bolhák és a kullancsok remekül alkalmazkodó élősködők, ma már nem igen számít az időjárás a fertőzöttség szempontjából. Télen is kötelező gondoskodnunk a megfelelő rendszerességű védekezésről. (Ide kattintva találsz még hasznos információt a témában.)

6. Ha rövid sétára megyünk, nincs szükség a kutya tappancsok védelmére.

Lehet, hogy nyűg a kutya cipő, a mancsok tisztítása, krémezése, de amióta sózzuk az utakat, kedvenceink saját védelmi mechanizmusait pedig elkényeztetéssel gyengítjük, a mi kötelességünk pótolni a sérülékeny részek védelmét. Fagyási és égési sérüléseket egyaránt szerezhetnek a hideg és a sózási vegyszerek miatt. Kattints ide, így óvhatod kutyád mancsait télen.

7. A kutyák ki tudják szedni maguk is a bundájukba ragadt havat és jeget.

Lehet, hogy egy gondos gazdi megtörölgeti a hóban hempergő kutyáját, mikor hazaérnek, azonban a bundába és a mancsokba ragadt jeges darabok nem tudnak kijönni ilyen könnyen. Lehet, hogy kutyánk megpróbálja maga kiszedni ezeket a darabokat, de ez gyakran a bőr túlzott nyalásához, rágásához vezet, ami súlyos károkat okozhat. Figyeljünk oda, szedjük ki magunk óvatosan – akár egy meleg, nedves ruha vagy hajszárító segítségével, de arra mindenképp figyeljünk, hogy ne maradjon vizes kutyánk bundája.

(Kutyabarát.hu)

Fotók: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...