Mindenhol elérhető a kutyák számára készült tv csatorna

2012 februárjában indult útjára a világ első kutya televíziója San Diegoban, Kaliforniában. A csatorna a nap 24 órájában, heti 7 napon át sugároz, hogy kedvenceink se maradjanak szórakozás nélkül, amíg mi távol vagyunk. 

A legnagyobb amerikai állatvédő szervezet, az ASPCA már 3 évtizede javasolja a gazdiknak, hogy mikor a kutyákat egyedül hagyják otthon, lehetőleg hagyjanak nekik valamilyen jól megválasztott televízió vagy rádió adást, mert az nyugtatólag hat a stresszesebb egyedekre. Azonban olykor a dolog fordítva sül el az ebeket felzaklató vagy izgalmi helyzetbe hozó hangok miatt, amik egy átlagos tv adásból nehezen hagyhatók ki.

A kutya tv csatorna program repertoárját neves viselkedés szakértők segítettek összeállítani, például Victoria Stilwell is. Ráadásul a szín összeállítása is olyan, amit a kutyák látásához igazítottak (az alapján, amit eddig tudunk vagy feltételezünk az ebek szemműködéséről).

3-6 perces szekciókra lettek bontva a műsorok, amelyek elsősorban kedvenceink nyugalmát szolgálják, és kiküszöbölnek minden olyan zajt, ami egy normális televízió adásban sokszor elkerülhetetlen lenne: például egy ajtó csengőt, az utca forgalmának zaját vagy épp más állatok hangjait, amitől a kutyák feleslegesen jönnének izgalomba.

Nem sokkal később a televíziót olyan sikeresnek ítélték meg, hogy világszerte számos ország, köztük Németország, Japán, Franciaország, Az Egyesült Királyság, Írország, Portugália és Luxemburg is megállapodást kötött a sugárzásra.

A televíziós műsorok célja az volt, hogy az adások alatt a kutyák természetes viselkedés mintáit erősítsék, így a műsort három részben szerkesztik: az ösztönző, a nyugalmi és a levezető fázis. Az egész kutya tv több mint 60 komoly kutatás alapján indult el, amelyeket neves egyetemek neves professzorai folytattak le.

Többek között figyelembe vették a kutyák természetes viselkedési mintáit, a látásuk felépítését, az agyi és a szocializációs folyamataikat.

A csatorna több mint 2000 programot készített a kutyák számára, 3-6 perc hosszúságban, hogy az ebek figyelméhez igazítsa a hosszt. Nappal más az adás, mint éjjel – éjszaka kellemes zene is jár a megnyugtató, altató képkockák mellé.

2016-ra már az Animal Planet és a Discovery Family is átvette bizonyos programjaikat, 2013 óta pedig világszerte elérhető DOGTV ANYWHERE néven.

 

A kutyák látásáról itt és itt bővebben olvashatsz.

Valóban kezdjük emberként kezelni a kutyákat?

A gazdik két harmada lelkifurdalással hagyja otthon kedvencét

 

 

(kutyabarát.hu)

forrás: wikipedia
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...