Így érd el, hogy a főnököd kutyabaráttá tegye a munkahelyed

Nem kutyabarát a munkahelyed, pedig elvileg lehetne az? Kutyás szakértők, köztük a kutyabarát.hu csapattagjainak segítségével összeállt a lista: íme egy kutyabarát munkahely előnyei, mire érdemes figyelni, és hogyan győzhető meg a főnök. 

2017. szeptember 14-én a Cafeteria TREND által szervezett Élmények a munkahelyen konferencián a résztvevő szakértők, munkáltatók részletesen körbejárták a témát. dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd, a kutyabarát.hu egyik alapítója jogi oldalról segítette az ötletelést, míg felelős szerkesztőnk, Vizler-Nyirádi Luca igyekezett szociális oldalról megközelíteni a kérdést.

A kerekasztal beszélgetés további résztvevői voltak Mihály Gabriella, az Emarsys Technologies Kft. Communications Managere és Misinszki Ákos, az Insomnia Reklámügynökség ügyvezető igazgatója – az Insomnia Reklámügynökség 2016-ban elnyerte nálunk az Év kutyabarát munkahelye közönségdíját. Horváth-Tóth Boglárka Klicker Consulting alapítója és Boronyák Szandra a Klicker Consulting szakmai vezetője kutyás szempontból segítette a beszélgetést.

Munkáltatói előnyök

– Az egyik legjobb érv, hogy: MIÉRT NE? Jogi oldalról nincs külön szabályozás a kutyabarát munkahelyekre. Ahol tehát ezt külön törvény nem tiltja, ott a munkáltatónak lehetősége lesz nyitni ebbe az irányba.

– A közvetett előnyök közt első számú helyen szerepel, hogy a kutyás munkavállaló kevésbé stresszes. Mivel felelős gazdaként a kutya időbeosztására különösen figyelnie kell, ezért a munkaidejét is hatékonyan osztja be. Vizler-Nyirádi Luca, a kutyabarat.hu felelős szerkesztője szerint ezért sem fenyegeti a munkáltatókat az a veszély, hogy a kutyás munkatársaknál a kutya jelenléte a munka rovására menne. Sőt, bizonyítottan több profitot termelnek.

– A kutyák jelenléte megfelelő keretek közt rendkívül pozitívan hat a munkahelyi légkörre.

– A közvetetlen előnyök közt a munkáltatóknál a vonzó munkaerőpiaci helyzet is szóba került. Gyakran előfordul, hogy a kutyás munkatárs hozza az új munkavállalókat, pályázókat az ismeretségi köréből.

Az első lépések

– Munkáltatói oldalról célszerű a bevezetés előtt megvizsgálni azt, a munkavállalói igényeket, ellenérzéseket.

– Amennyiben van igény egy ilyen fejlesztésre érdemes fokozatosan haladni. A munkáltató meghatározhatja, hogy mely napokon, milyen időszakban érkezhetnek kutyák a munkahelyre. Lehet erre egy kijelölt tér, vagy speciális munkahelyek, munkaállomások, ahol a kutyások dolgozhatnak, ha kutyával érkeznek

– Akár próbanapot is engedélyezhet a cég, hogy lássa a hatásokat, problémákat. Horváth-Tóth Boglárka Klicker Consulting alapítója, vezető trénere szerint a kutyák számára is hasznos lehet ez a próba időszak, hiszen a gazdi sem tudhatja előre, hogy miként viselkedik a kutyája a munkahelyi környezetben.

– Szociális oldalról a kutyás és kutya nélküli munkatársak bevonásával ki kell alakítani egy olyan belső szabályrendszert, amelyet be kell tartani a munkahelyen. Vizler-Nyirádi Luca a kutyabarát.hu felelős szerkesztője szerint a munkáltatói szabályok megalkotásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, vagy viseli el a közelségüket.

Elvárások a gazdákkal szemben

– A kutyabarát munkahelyek sikerének egyik kulcsa a felelős, kutyáját jól ismerő gazda. Emellett – ahogy dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd megjegyezte – a gazda polgárjogi és büntetőjogi felelősséggel is tartozik a kutyája által okozott károkért.

– Fontos szabály, hogy kerüljük a munkavállalókat, ügyfeleket zavaró viselkedést.

– Alapvető elvárás, hogy a kutya rendelkezzen a szükséges oltásokkal, és az ezt igazoló oltási könyvet a gazda tartsa is magánál.

Hogy alakítsuk ki a megfelelő helyet neki?

– A kutya megfelelő elhelyezéséhez célszerű a munkahelyen kialakítani számára egy nyugodt, védett, fal melletti helyet, melyet saját pokrócával, játékával tehetünk otthonosabbá, megmutatva a kutyának is, hogy ez a helye.

– A gazdáknak érdemes előre felderíteni a kutyák lemozgatására alkalmas helyet és az oda vezető utat.

Sokat segíti a kutyák lemozgatását a speciálisan erre kialakított helyek.

– Nagyobb létszámú kutyát fogadó munkáltató esetén kifizetődő lehet kültéri vagy akár beltéri kutya játszótér kialakítása, hiszen így hamarabb, fáradtabb kutyával térnek vissza a munkatársak munkába – említette a világ TOP kutyabarát munkahelyeit követendő példaként Vizler-Nyirádi Luca.

Elvárások a kutyákkal szemben

– A kutyabarát munkahelyre érkező kutya legyen nyugodt jól szocializált, szobatiszta.

– Vegyük figyelembe, hogy nem minden kutya alkalmas arra, hogy a munkahelyen töltse a napjait.

– Ha a munkáltató esetleg bizonytalan abban, hogy a munkatársai kutyái alkalmasak-e az előttük álló változásra, akkor kutyák képzésével foglalkozó szakemberekhez fordulhatnak – említi Boronyák Szandra a Klicker Consulting szakmai vezetője.

Mire kell figyelnünk, amire talán nem is gondolnánk

– Mihály Gabriella a gyakorlati tapasztalatok alapján külön felhívta az Élmények a munkahelyen konferencia résztvevőinek figyelmét, hogy az üvegajtók, üvegfalak sok esetben nem érzékelhetők a szabadon mozgó kutyák számára. Így célszerű a hirtelen, kontroll nélküli találkozásokat elkerülni, vagy a kutyás területen lévő üvegajtókat, felületeket láthatóvá tenni.

– Természetesen a kutyák jelenléte eddig szokatlan szennyeződéseket (szőr, nyál) is eredményezhet, amire mind a takarítás, mind a berendezés oldaláról érdemes előkészülni.

Összefoglalva: kelleni fog ez a lista, egy jó munkahelyi közösség, egy kis önbizalom az újításra és egy nyitott főnök, hogy egyre több kutyabarát munkahelyünk legyen itthon. Ha sikerült változást elérnetek saját munkahelyeteken, bátran nevezzétek az Év Kutyabarát Helye pályázaton munkahely kategóriában.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...