Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák kóros felhízlalása állatkínzás?

A legtöbb túlsúlyos állat gazdája nagyon szereti kedvencét. Annál meglepőbb azonban, hogy az elhízással járó életminőségbeli és egészségi problémák, amit a gazdi kutyájának okoz, bizony az állatkínzáshoz, az elhanyagláshoz hasonlóak. 

Kutyánknak nincs saját kifogása

Sajnos nekünk, embereknek is ismerős az elhízás világszintű problémája, de úgy látszik, nem hogy nem tanulunk belőle, de még kedvenceinken is ugyanazokat a hibákat követjük el. Az életminőség romlása mellett számos egészségügyi kockázata van a hízásnak. Azon túl a túlsúly tovább rontja a mozgás szabadságát is, ami ördögi körré zárja a folyamatot.

Emberként számos oka lehet az elhízásnak: hormon problémák, örökletes hajlam, de nem orvosi okok is léteznek, mint a hiányos tudás a táplálkozás-tudomány terén, depresszióra, kényszerbetegségekre való hajlam, érzelmi gondok. Kutyánknak legtöbb esetben, ha nem áll valamilyen egészségügyi probléma a háttérben, egyetlen oka van az elhízásra: MI. 

A túlsúllyal járó betegségek kutyáinkat is érinti

 

– Szívkoszorúér-megbetegedés

– Magas vérnyomás

– Stroke

– 2. típusú cukorbetegség

 

Miért követjük el ugyanazt a hibát?

Ha magunkon nem is vesszük észre a drasztikus változásokat, hiszen számos kinézetű ember létezik, kutyánkon – főleg, ha adott fajtához tartozik – hasonló korú, alkatú és fajtájú kutyákkal összehasonlítva gyorsan szembeötlő az elhízás miatti alkati különbség. Ha mi lusták is vagyunk mozogni, kutyánknak természetes ösztöne az állandó edzés, futás, ugrándozás, séta.

Más is érintett, vagy családon belüli a probléma?

Az elmúlt években az állatorvosok is világszerte jelzik: egyre több házikedvenc szenved túlsúllyal. Az amerikai Association for Pet Obesity Prevention kutatása szerint tavalyi évben az Egyesült Államokban élő családi kutyák 53%-a túlsúlyos, ami ijesztő szám.

Hogy érhetik el az érintetteteket?

Az emberek, a szülők, a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai mindig függtek szomszédjaik, családjuk, barátaik ellenőrzésétől. Azok, akik a közösségektől távol tartják magukat – és ez sokszor igaz a túlsúlyos emberekre, néha elkerülhetik ezt a fajta társadalmi visszajelzést, de előbb-utóbb kénytelenek szembesülni a gonddal.

Problémát jelent az objektív nézőpont is: ki dönti el, mi számít normális kinézetnek egy állatnál. A fajtatiszta kutyáknál könnyű dolgunk van: a fajta standard a segítségünkre van. A többi keverék kutyánál nyugodtan kérhetjük állatorvosunk tanácsát az ideális testméretek meghatározásában.

A szomorú igazság az, hogyha kutyánk alapvetően egészséges, mégis túlsúllyal küzd, akkor bizony kimerítjük az elhanyagolás tényét. Figyeljünk egymásra, ha magától nem tudja megoldani a gazdi, segítsünk neki információval, életmódbeli tanácsokkal és egy jó állatorvossal. 

 

Például ezekkel is segíthetsz:

Ezt tedd, ha túlsúlyos a kutyád

Ne engedd, hogy elhízzon

Szükséges-e a kutya táplálékát időnként változtatni?

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...