Saját KB bal
Saját KB jobb

Vigyünk-e kutyát Erdélybe túrázni?

Sokan félnek Erdélyben túrázni az óriási pásztorkutyák miatt. Mindenféle tanács olvasható az interneten távoltartásukra: a husángtól a paprika spray-ig. Kutyaszerető emberként értelmesebb megoldásokra vágytunk. Íme a jótanácsok.

Varjas Gabriella saját bevallása szerint hobbi világjáró. Kezdetben egyedül, ma már családjával, gyermekeivel együtt gyűjti a tárgyak helyett a felejthetetlen élményeket. Egyik útjuk Erdélybe vezetett – természetesen kutyákkal. Véleménye szerint nagyon sokan a rossz tanácsok miatt ijednek meg attól, hogy magukkal vigyék kedvenceiket, ha Erdélybe látogatnak el.

„Ráadásul erősen úgy tűnik, ezeket a kutyákat egyáltalán nem ismerő emberek írták. A kutyával együtt túrázásra pedig semmilyen személyes élményt, vagy kutya szakértőtől tanácsot nem találtam. Márpedig egy erdélyi hegyi túrán kikerülhetetlen egy-két nyájjal, és az azokat őrző pásztorkutyákkal a találkozás” – mondja Gabriella.

Gabi nem kutyatréner, de régóta vannak kutyaiskolát végzett, jól szocializált kutyáik, és rendszeresen viszik őket kirándulni.

 

 

„Van, aki szerint csak szerencsénk volt, és a saját tapasztalatunk ellenére nagyon veszélyes kutyát vinni erdélyi hegyi túrára. Többszöri nyájjal való találkozás és sok erdélyi túra után azt gondolom, hogy a  problémamentes kutyás túra nem csak szerencse volt. Aki fél, az természetesen ne menjen Erdélybe túrázni, pláne ne vigyen kutyát. De azt gondolom, ez a széleskörűen elterjedt túlzott pásztorkutyáktól való félelem is felesleges, és sok közös élménytől fosztja meg a kutyát és a gazdát.”

Gabriella tanácsai, ha kutyával indulunk Erdély vadregényesebb tájaira

– A nyájjal való találkozást igyekezzünk elkerülni. Ha valamiért mégis muszáj a nyáj mellett elmenni, akkor már messziről készüljünk, a kutyákat hívjuk be. Határozottan és nyugodtan haladjunk mindig el a nyájtól.

– Ha egy pásztorkutya lendületesen csaholva megindul felénk, az természetesen félelmetes tud lenni, de a kellő lélekjelenlét fontos, határozottan kell menni és nem szabad félelmet mutatni. Nem kell ordibálni, hadonászni feléjük bottal, nem kell paprika spray vagy petárda, amivel a sajt kutyáinkat is halálra rémítenénk.

– Legtöbbször elég lefelé magunk mellett eltartani a túrabotot és a kutyáinkat lábhoz parancsolva gyors, határozott léptekkel, mintegy ignorálva a pásztorkutyákat távolodni tőlük.

– Minimum ketten-hárman legyünk, a több fős embercsoport  nagyobb erőtömeget sugároz a pásztorkutyáknak is. 

Saját kutyáink is legyenek könnyen kezelhetők

Ahogy Gabriella meséli saját élményeit, a pásztorkutyák közel jöttek ugyan, de soha nem bántották őket, de ehhez jólnevelt, a gazda behívását teljesítő kutyák kellenek. Az ottani ebek csak ugatva kísérték őket, míg el nem hagyták a területüket. A pásztorkutyák a munkájukat végezték, védték a nyájat. Véleménye szerint talán azért lehet inkább csak rettegő véleményeket, élményeket olvasni, mert sokan ezt a szituációt, mikor a kutyák védik a nyájat és félelemkeltően, „acsarkodnak”, ugatnak, körbeveszik az embert, kutyatámadásnak élik meg.

„A pásztorok is mindig segítettek, visszahívták a kutyáikat, habár azok nem azonnal hallgattak rájuk. Arra a felvetésre, hogy mi van, ha nincs ott pásztor, azt tudom mondani, hogy olyan nincs. Egy juhnyáj értékes, nem kószál magában. Egyedül és éjszaka pedig egyszerűen ne induljunk Erdélyben sem hegyi túrára” – tanácsolja Gabi.

Kutyákkal túrázni Erdélyben fantasztikus élmény lehet mindannyiunknak. Kutyáink is élvezhetik a csodálatos környezetet, szaladgálnak, rágcsálnak, játszhatnak egymással, és nagyon élvezik, hogy 24 órán át gazdáikkal lehetnek. Ha bizonytalanok vagyunk az erdélyi kutyás túrázásban, kérjük kutyatrénerünk segítségét, hogy minél jobban felkészüljünk. Hozzá nem értő emberektől semmiképp ne fogadjunk el tanácsot.

 

Cikkajánló:

Lélegzetelállító képek – kirándulj és kempingezz kutyáddal

Kutyabarát túrák a Magyar Hősök túrasorozat szervezésében

Rosszul nevelt kutya? Itt a 10 leggyakoribb ok

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Miradonna facebook oldal
Miradonna.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...