Kutyád is lehet depressziós

Sok életesemény jelentős kihatással lehet kutyánk pszichikai állapotára. Egy állat – hasonlóan az emberhez – is lehet lelkibeteg, szenvedhet depresszióban, még ha nem is találunk konkrét okot rá. Mit tehetünk, hogy segíthetünk? 

Érzelmi betegség

Amennyiben egy életvidám, mozgékony, jókedvű kutya hirtelen változást mutat a megszokott viselkedéséhez képest, és közömbösséget, fáradtságot, kimerültséget, magába zárkózó és szomorkodó magatartást mutat, vagy meglepetésszerűen félni kezd olyan ingerektől, amelyek korábban nem jelentettek számára problémát, akkor érdemes átlagon felüli figyelemmel kísérni néhány napig az állat viselkedését. Ha a tünetek 2-3 napnál hosszabb ideig mutatkoznak, mindenképpen érdemes a kutyát egy alapos állatorvosi vizsgálattal leellenőrizni. Ugyan is jó néhány testi betegség létezik, amely szoros kihatással lehet az állat viselkedési és magatartási változásaira. Amennyiben a kivizsgálás során nem lehet szervi betegséget megállapítani, akkor valamilyen lelki probléma lehet a viselkedésváltozás oka.

A pszichikai megbetegedéseknek többféle változata fordulhat elő

•      különböző félelmi zavarok

•      agreszív megnyilvánulások

•      szobatisztasági zavarok

•      viselkedési zavarok

•      neurózisok

•      depresszió

Amikor tartósan változik a viselkedés

A kutyák esetében a legközismertebb neurotrans-anyag a Serotin, amelyik a jó hangulatért, életvidám és aktív viselkedési megnyilvánulásokért felelős. Vizsgálatok kimutatása szerint minél kevesebb Serotin van vagy képződik a kutya szervezetében, annál inkább csökken az állat önbizalma, döntőképessége, és emelkedik a depressziós megnyilvánulások intenzitása. Minnél több a Serotin szint, annál inkább jobbkedvűbb, bátrabb, dominánsabb, aktívabb, mozgékonyabb egy kutya.

A kutyák hangulatváltozása egy bizonyos határon belül teljesen normális és természetes jelenség. Az egyik nap lehetnek jobbkedvűbbek, szellemileg és testileg aktívabbak, egy másik nap pedig kevésbé. Az időjárásváltozásokat kisérő légnyomásváltozások és a föld mágneses terének és energiavonalainak változásai ugyanúgy befolyásolják hangulatukat, mint az emberekét.

Ettől eltérően kell kezelni azokat a jelenségeket, amikor látszólag nem történt közvetlen kiváltó ok, a kutya nem szenved testi betegségben és még is hosszabb időn keresztül megváltozott hangulatot és viselkedést mutat.

Külön említést érdemel a reaktív depresszió jelensége, amikor ugyanazok a kiváltó okok nem csökkentik az állat aktivitását, hanem növelik. A kutya nyugtalanná válik, gyakran változtatja pihenőhelyét, és éjszaka sem alszik a megszokott nyugodtsággal, hanem föl-föl ébredve járkálni kezd.

Amennyiben ezen szimptómák egyértelműen megállapíthatóak, akkor mindenképpen érdemes a kiváltó okok keresésére időt és figyelmet szentelni, esetleg szakember segítségét igénybe venni.

 

 

A depresszió főbb kiváltó okai

•      a gazda vagy más közvetlen embertárs elvesztése

•      másik kutya vagy egyéb állattárs elvesztése

•      élettér, tartási körülmények változása

•      a szociális környezet hirtelen megváltozása

•      izoláció, bezártság

A hosszabb ideig depresszióban szenvedő kutyák érzékenyebbé válnak fertőző betegségekre és a hasmenés, hányás, gyomor- és bélproblémák szintén gyakori mellékjelenségek lehetnek. Amikor egy kutya a lelkibetegségnek ebben a fokozatában szenved, akkor már általában testhőmérséklet, szív- és légzésritmus zavarok is egyértelműen kimutathatóak. A szőrzet mattá válik, veszít korábbi esetleges selymességéből, a kutya szeme zavarossá válik, vagy általánosan csökken az érzékszervei által vezérelt reakcióideje.

Mit tehet a gazda?

•      a korábbitól több időt tölteni az állattal és megpróbálni közös aktivitásokra motiválni

•      a korábbitól hosszabb sétákat tenni, nyugodt és stresszmentes környezetben

•      új játékokkal próbálkozni

• több simogatással és gyengéd testkontaktussal csökkenteni a depressziós megnyilvánulásokat

•      korábban nem ismert kutyák közé vinni és azokkal közös játékra motiválni

•     amennyiben korábban két kutya volt egy közösségben, érdemes ismételten egy másik kutya beillesztése a falkaéletbe

•      valamilyen alternatív állatgyógyászati módszerrel kezelni

           

Ezeket is ajánljuk:

Rosszul nevelt kutya? Íme a 10 leggyakoribb ok

Miért olyan boldog kutyánk, mikor hazaérünk?

Létezik-e hallucináció kutyáinknál?

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Stefan Siman, Dipl. állatterapeuta, kutyatréner
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...