Saját KB bal
Saját KB jobb

Hiába a meleg, ne ess ollóval a kutyádnak

Sok gazdi hiszi azt, hogyha felkúszik a hőmérő mutatója, azzal tesz jót kedvencének, ha nekiesik egy ollóval vagy elektromos borotvával. Pedig az átgondolatlanul megnyírt kutyák nem csak a büszkeségüket veszíthetik el ilyenkor.

A kutyaszőr nem emberi haj

Alapvetően hasznos, hogyha adott fajtájú kutyánk van vagy annak keveréke, akkor ismerjük a fajtájára jellemző tulajdonságokat. Ne érezzük át a kutya szenvedését is, mikor hosszú loknijaink alatt izzad a nyakunk. A kutyák szőre szigeteli az állatot a hideggel és a meleggel szemben egyaránt. Működése inkább hasonlítható a házunkat borító szigetelőanyagra. Egy, a szőrétől túlzottan megszabadított kutyától ezt a védelmi mechanizmust vesszük el.

Egy- vagy kétrétegű szőrzet

Az ún. egyrétegű szőrzetet viselő kutyákat, pláne, ha a fajta standard-je szerint is ehhez edződött, nem csak nyáron kell nyírni, hanem egész évben érdemes kozmetikus segítségét kérni az ápolásban. Bár a túlzott vagy a túl gyakori nyírás nekik sem tesz jót, szőrük állaga megváltozhat tőle.

Jó szabály a szőrre nézve, hogy egy nyíráshoz nem szokott kutyát, aki vedléssel dobja le elhasználódott szőrét, inkább ne nyírjunk. Különösen figyelembe kell venni ezt, ha ún. kétrétegű szőrzettel rendelkező ebünk van. Mint például a husky vagy a Corgi esetében is, a vastag fedőszőr alatt található egy sűrű, puha aljszőr. A dupla rétegnek a hőháztartás kezelésben van szerepe, valamint az átnedvesedéstől is védi kedvencünket, és hagyja, hogy a levegő átjárja kutyánk szőrét. Ha beavatkozunk a fedőszőr állapotába, mert azt hisszük, a vastag bunda alatt biztosan kínok közt vergődik a szerencsétlen állat, akkor akár nagy kárt is okozhatunk.

Biztosan kellemetlen, hogy utóbbi csoportba tartozó kutyák ilyenkor úgy hullajtják szőrüket a lakásban vagy a kertben, mint a nyárfa a szöszt, de ezzel már a kutyánk kiválasztása előtt számolnunk kell.

Borotválni pláne tilos

Sok gazdi úgy gondolja, otthon is meg tudja oldani kutyája életének megkönnyítését, és borotvával esik neki a szőrcsuhának. Ezzel akár örökre tönkre tehetjük a szőr természetes védekező képességét. Ha segíteni szeretnénk, keféljük ki és fürdessük rendszeresen, utána feltétlenül szárítsuk meg, nehogy valamilyen fertőzés induljon el a bepállott területeken, és biztosítsunk nyugodt, árnyékos pihenő helyet friss vízzel.

Teljes szőrtelenítés kizárólag fertőzés esetén

Állatorvosi tanácsra, valamint orvos vagy kozmetikus segítségét kérve kizárólag valamilyen bőrbetegség vagy fertőzés esetén szabad a borotvához nyúlni, akkor is csak azon a területen, amit a betegség érint, és azt a felületet időlegesen sokkal jobban kell óvni a napfénytől.

A bőrrák ugyanúgy kutyáink betegsége is

A hőszabályozás mellett a szőr védi kutyáink érzékeny bőrét a napsütés káros hatásaitól, a leégéstől és a bőrráktól. A bőr a kutyák legnagyobb kiterjedésű szerve, és az egyik legérzékenyebb is. A kutyák bőrének betegségeiről itt és itt olvashatsz bővebben.

 

Ezeket is ajánljuk:

A szőr az egészség tükre

Hosszú szőr nyáron

 

 

(kutyabarát.hu)

Képek: The Dodo

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...