Ha a kutyák választhatnának … egyszerűbb lenne minden

A kutyatápok világa ugyanolyan színes, változatos és zavaros, mint az embereknek szánt termékeké. Ha a kutyákon múlna, sokkal egyszerűbb lenne minden, de mivel a gazdi dönt, a gazdi választ és fizet így ugyanazok a piaci elvek érvényesülnek itt is, mint bármilyen emberi fogyasztásra készült terméknél.

Termékvisszahívások, botrányok, bírósági ügyek sem ritkák már ezen a területen, a választék egyre nagyobb, a vásárlók pedig egyre inkább elveszettnek érzik magukat, amikor dönteniük kell.

Nemrégiben egy amerikai kutatócég (Reviews.com) közzé tett egy tanulmányt, amelynek témája a kutyatápok minősége volt. A kutatásban 7 kutató, 20 szakértő vett részt, 300 kutyatulajdonost kérdeztek meg és 72 különböző cikket és tanulmányt dogoztak fel. Bár a kutatás Amerikában zajlott, az ott gyártott és ott elérhető termékeket vizsgálták, ettől függetlenül számos olyan általános igazságra mutat rá, amely a világ bármely pontján igaz.

Egyik fontos észrevétele volt a kutatásnak, hogy a kutatásban résztvevő kutyatulajdonosok 70%-a (!) nem tudta megmondani milyen alapanyagokból készült eledelt eszik a kutyájuk.


Pedig a csomagoláson feltüntetettek ismerete és értelmezése talán soha sem volt fontosabb, mint manapság.

A fehérjetartalmat illetően sokszor csak annyit látunk a csomagoláson, hogy „hús és állati eredetű melléktermék”. Hogy ezzel mi a baj? Csak annyi, hogy lehetetlen kideríteni, hogy miből készítették.

A vizsgálatba 115 kutyatáp márka 2223 termékét vizsgálták, amelyből végül mindösszesen 136 termék bizonyult megfelelőnek. Mindösszesen 6% …

Hogy mik voltak az alapvető kritériumok, amelyek alapján egy termék fennakadhatott a rostán?

· Kizártak minden olyan terméket, amelyeknek elsődleges összetevője nem a hús volt.

· Ugyanígy jártak azok is, amelyekben gabona, búza, szója vagy liszt volt.

· Kirekesztésre kerültek a céklapürét vagy cukrot tartalmazó termékek is.

· Ugyanígy jártak az állati eredetű melléktermékeket vagy ízesítő szószokat tartalmazók is.

· Kizárták azokat a márkákat is, amelyeknek a múltjában valamiféle termékvisszahívás vagy egyéb fogyasztói megbotránkozást okozó történet volt.

· További 171 termék pedig azért került ki a további felmérésből, mert a fehérje, zsír, szénhidrát aránya nem volt megfelelő.

A kutatás során számos szakértővel beszélt a kutató cég és mindannyian egyetértettek abban, hogy a kutyáknak olyan eledelre van szüksége, amely jó minőségű alapanyagokból készült. A nem megfelelő, rossz minőségű alapanyagok betegséghez, allergiához vagy akár idegrendszeri problémákhoz vezethetnek. Sok manapság jellemző betegség egyértelműen visszavezethető a kutyatápokban használt gyenge minőségű illetve ellenőrizhetetlen alapanyagokra és adalékanyagokra.

Gyakran mondjuk mi, emberek egymás közt: az vagy amit megeszel. No de mi a helyzet a kutyáinkkal?

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...