Saját KB bal
Saját KB jobb

Tények és tévhitek az ivartalanításról

Magyarországon a becslések szerint évente több százezer olyan kutya és macska születik, amely felelős gazda hiányában végül utcára kerül. Erre a problémára hívja fel a figyelmet az Ivartalanítás Világnapja, melyet minden év februárjának utolsó keddjén tartanak meg világszerte, és amelynek egyik kiemelt célja, hogy a gazdák felvilágosításával eloszlassa az ivartalanítás körüli tévhiteket. Összeállításunkban a leggyakoribb tévhiteket gyűjtöttük össze.

1. TÉVHIT:

A nőstény kutyáknak és macskáknak szükségük van arra, hogy legalább életükben egyszer szülhessenek

A vemhesség minden állat esetében kockázatot rejt, és semmi hátrány nem származik abból, ha nem születnek utódai. Sőt, számos állategészségügyi előnnyel jár, ha az ivartalanítás mielőbb megtörténik.

2. TÉVHIT:

Az ivartalanítástól megváltozik az hím állat természete

A beavatkozástól az állat alaptermészete nem változik meg, csupán azok az ösztönök csillapodnak, melyek a párzási időszakban átveszik az irányítást a kutyánk vagy macskánk felett. Kevésbé csavarognak el, így kisebb eséllyel válnak közlekedési baleset áldozatává, valamint az állat agresszióra való hajlama is csökken.

3. TÉVHIT:

Az ivarérést (nőstényél az első tüzelést) meg kell várni a műtét elvégzésével

Semmiféle tudományos érv nem indokolja, hogy a műtét elvégzésével az ivarérésig várjunk. Szakmailag igazolt tény, hogy ivarérés előtti ivartalanítás hím és nőivarú állatoknál egyaránt kevesebb kockázattal és több előnnyel jár. A statisztikák azt mutatják, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama átlagosan 2 évvel a macskáké akár 4-5 évvel hosszabb, és számos betegség sokkal ritkábban fordul elő náluk.

4. TÉVHIT:

Drága a műtét.

A műtét egyszeri kiadás, míg egyetlen alom felnevelése a kölykök megszületésétől a gazdához jutásig  ennél jóval nagyobb költséggel jár. Arról nem is beszélve, hogy sokszor komoly idő- és energiaráfordítással sem sikerül minden kölyöknek gazdát találni. Számos állatvédő szervezetnél –így a Susy Utzinger Alapítvány támogatásával a Rex Alapítványnál is- lehetőség nyílik kóbor, gazdátlan, mentett állatok kedvezményes vagy térítésmentes ivartalanítására. A lehetőség igénybevételének feltétele a Rex Alapítvány állatvédelmi irodájában beszerezhető kérelem kitöltése. (Részletek a www.rex.hu honlapon)

5. TÉVHIT:

Elhízik az állat a műtét után.

Az elhízás sohasem a műtét egyenes következménye: leggyakrabban -mintegy kompenzációként- a gazdik többet nassoltatják az amúgy is ellustult kedvencüket a műtét után, és ez vezet a súlygyarapodáshoz.

5 +1 TÉVHIT:

Az ivartalanítás természetellenes

Magyarországon a becslések szerint évente több százezer olyan kutya és macska születik amelyek felelős gazda hiányában utcára kerülnek, ahol számos veszély leselkedik rájuk. Ez mindenképp természetellenes. Ahogy nálunk embereknél szükség van családtervezésre, úgy a felelős állattartás alapelve is az,  hogy minden kutya és macskagazdának gondoskodnia kell kedvence utódjairól, vagy a jelenleg egyedüli hatékony módszer -az ivartalanítás- révén meg kell akadályoznia a nem kívánt szaporulat világrajöttét.

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Rex Kutyaotthon Alapítvány csupán az elmúlt évtizedben közel 5000 kutya és macska ivartalanításáról gondoskodott. Hazánk egyik legrégebbi és legismertebb állatvédő szervezete az Ivartalanítási Világnapján, ma tett bejelentést arról, hogy a Susy Utzinger alapítvány támogatásával megrendezésre kerülő „Ivartalanítási Marathonok” során havonta 25 gazdátlan, mentett állat ivartalanítását tűzte ki célul az idei esztendőben. A programról és a támogatási lehetőségekről a www.rex.hu honlapon található részletes felvilágosítás.


KÓBOR MACSKÁK SORSA

A közegészségügyi és állategészségügyi szempontból egyaránt veszélyt hordozó kóbormacska állományok kezelése a világ számos országában komoly kihívást jelent. Hazánkban a kontroll nélkül szaporodó elvadult házimacskák létszáma – akárcsak külföldön – minimum duplája a kóbor kutyák létszámának, ez azonban a macskák rejtőzködő életmódja miatt kevésbé szembeötlő.

E világszerte nagy gondot okozó jelenség hosszú távú, szakszerű és humánus rendezésére külföldi állatvédő szervezetek egy olyan programot dolgoztak ki, mely állatorvosok bevonásával Európa számos országában sikeresnek bizonyult. E módszer az elszaporodott macskapopuláció begyűjtése, ivartalanítása, állatorvosi ellátása, megjelölése és az eredeti élőhelyre való visszahelyezése révén képes elejét venni a nem kívánt túlszaporulatnak, és az egy időben végzett állatorvosi ellátás révén lehetőséget ad egy egészséges un. védett populáció létrehozására. Ez utóbbira azért van szükség, mert a tapasztalatok szerint csak egy zárt közösség képes megakadályozni újabb jövevények beszivárgását és a populáció újbóli felszaporodását.

Radikális macskairtás (pl. mérgezés, euthanasia) esetén ugyanis az un. vákuumhatás érvényesül az adott területen, és néhány hét alatt új területfoglalók jelennek meg a megüresedett helyek betöltésére, és ez adja a fenti módszer legfőbb indokát. A fenti módszerrel a Rex Kutyaotthon Alapítvány az elmúlt 15 esztendőben több mint 5000 kóbor macskát ivartalanított és helyezett vissza eredeti élőhelyére a kezelést követően.


 

Forrás: Rex Kutyaotthon Alapítvány – dr. Király Péter állatorvos

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...