A kutyatartás pozitív egészségügyi hatásai

Egy kutyával az élet csupa móka és kacagás! Ugye ti is így gondoljátok? No, de azt is tudjátok, hogy négylábú családtagjaink nem csak hétköznapjainkat színesítik meg, hanem egészségünkre is pozitív hatással vannak? 

A kutyák feltétel nélküli szeretete és hűsége nemcsak lelki, hanem egészségügyi hatással is van a gazdikra. 

Lássuk a pozitív hatásokat:

1. Egyre több vizsgálat mutatja ki, hogy a kutya- vagy macskatartók mentális és fizikai állapota jobb, ritkábban látogatják az orvost, mint azok, akik nem tartanak állatot.

2. A gyermekek fejlődésére is hatással vannak. A 6-11 év közötti gyerekekben kevésbé alakul ki szorongás és nagyobb lesz az önbecsülésük, ha életüket egy szőrgombóccal oszthatják meg. Sőt, egy kutya jelenléte megkönnyíti az autista gyerekek kommunikációját a környezetükkel.

3. A kutyatartás a vérnyomást is csökkenti! Míg a gyógyszerek kémiai úton csökkentik a vérnyomást, a kutyusok jelenlétükkel, természetes módon segítenek. Megnyugtatják az embert, csökkentik a benne lévő stresszt és feszültséget.

4. Kutatások kimutatták, hogy a kutya- vagy macskatartás csökkenti az Alzheimer betegek rohamait. Ennek az az oka, hogy egy kisállat testmozgást és társaságot nyújt az időseknek, ami javítja az Alzheimer kórban szenvedők állapotát.

5. A kutyusok a depresszió ellen is csodaszernek bizonyulnak. Ha ugyanis valaki egy kutyával osztja meg életét, kevésbé uralkodik el rajta a kétségbeesés és a magány. Egyes tudósok szerint az állatok simogatásának is nyugtató hatása van az emberekre: fontosnak és szükségesnek érzik tőle magukat.

+1 Mozgás, mozgás, mozgás! A lakásban tartott kutyusoknak naponta legalább kétszer szükségük van sétára, de a kertes házban tartott négylábúkat is érdemes rendszeresen mozgásra fogni, ezek a séták pedig nem csak abban segítenek, hogy kutyusunk levezesse felesleges energiáit, hanem a gazdi is könnyebben tarthatja formában magát és őrizheti meg az alakját.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: goodiebox.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...