Saját KB bal
Saját KB jobb

Ne engedd, hogy elhízzon!

Ahogy az emberek közt, sajnos a kutyák körében is egyre komolyabb problémát jelent az elhízás. A túlsúlyos kutya azon túl, hogy fáradékonyabb, kevésbé aktív, nem bírja a hosszabb sétákat, számtalan veszélynek van kitéve. Gyakorlatilag nincs különbség az elhízás kutyákra vagy az emberekre jelentett veszélyei közt. Megnő többek közt a cukorbetegség, ízületi gyulladás, pajzsmirigy működési zavarok, szív és érrendszeri betegségek esélye és átlagosan két évvel megrövidül a kutya élete.

Az elhízás főbb jelei puszta szemmel is jól felismerhetőek: a test aránytalanná válik a lábakhoz képest, zsírréteg rakódik le a nyakra és a has tájékra, felülnézetben széles hát, csökkent aktivitás, nehezített járás, séta közben fokozott lihegés.

Mit tehetünk, ha rádöbbenünk, kutyánk el van hízva?

Ha észleltük a problémát és hajlandóak vagyunk tenni ellene az már fél siker! Mérjük meg a kutyánk súlyát és konzultáljunk állatorvosunkkal (vagy a kutyánk tenyésztőjével) az ideális testsúlyról. Ne akarjuk azonnal megoldani a problémát, hiszen a túlsúly sem egy-kettőre rakódott kutyánkra. Adjunk időt az ideális súly elérésére, de tartsunk ki az elhatározásunk mellett.

Nem szükséges (és nem is javasolt!) a kereskedelemben elhízott kutyák számára gyártott tápokra átállnunk. A kutya egészséges étrendje álljon értékes, friss húsból származó fehérjékből, könnyen emészthető szénhidrátokból, valamint legyenek meg benne a kutya számára fontos vitaminok és ásványi anyagok. A kutya húsevő, így helyezzük a hangsúlyt arra, hogy a táp jó minőségű alapanyagokból készüljön, valódi, húsból származó fehérjéket tartalmazzon és keressük meg a kutyánk számára megfelelő, csökkentett adagot. 

Az étkezés mellett a mozgás mennyisége a másik fontos tényező ez egészséges testsúly elérésében. Ugyanakkor egy elhízott kutyát ne tegyük ki egyik napról a másikra extrém terhelésnek. Fokozatosan mozgassuk egyre többet, nekünk is jót fog tenni a kiadósabb mozgás!

Az idősebb kutyák aktivitásának csökkenése, emésztésének lassulása bár természetes folyamat, nem szabad engednünk, hogy mindez elhízáshoz vezessen. Egyszerűen csökkentsük a napi adagot de ragaszkodjunk a jó minőségű, friss húsból készülő, lehetőleg minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkező eledelhez.

Mindenképp javasolt, hogy időről időre (pl. havonta egyszer) mérjük meg kutyánk testsúlyát (felvehetjük a karunkba és a fürdőszobamérlegre állva is meg tudjuk mérni). Így időben beavatkozhatunk!

 

 

 

(x)

(kutyabarát)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...