Vajon minden kutya tud úszni?

Minden kutya nagyon erős ösztönökkel születik. Tudnak ugatni, ásni és alapvetően szeretik az embereket. Néhányan úgy gondolják, hogy az úszás is egy készség és természetesen minden kutya tud úszni.  Mi másért is létezne a „kutyaúszás” kifejezés, ha nem azt sugallná, hogy az úszás minden négylábúnak tökéletesen megy.

Az általános vélekedéssel ellentétben azonban az úszás nem a kutyák veleszületett képessége. Annak ellenére, hogy sok kutyus szinte kétéltű, vannak olyan négylábúak, akiknek bizony komoly nehézséget okoz az úszás, vagy általában el is süllyednek.

Az úszni tudás tekintetében a kutyafajtákat három kategóriába sorolhatjuk.

Az első csoportba tartoznak azok a kutyák, akik alapvetően tudnak úszni. Ilyen fajta például a vízi spániel, a golden-, és a labrador retriever, az ír szetter, az angol szetter, de vízszerető az újfundlandi is. Ők mindannyian élvezik a vizet és természetesen kiváló úszók is egyben. Ennek főleg az az oka, hogy erős végtagokkal rendelkeznek, és génjeikben ősidők óta hordozzák az úszás képességét. Sokukat kifejezetten vízi vadásznak, vagy vízi mentőnek tenyésztették. 


earthporn.com

A másik végletet azok a fajták alkotják, akikkel jobb elkerülni a vizek világát. Ide tartoznak például a bulldogok, vagy a tacskók, mivel rövid lábaikban nincs annyi tolóerő, hogy a víz felszínén tudjanak maradni. De például a mopsz is e kategória kutyafajtája, mert az evickélésben elég hamar kimerül, így az úszás neki sem tartozik a legkedveltebb időtöltései közé. Az egészen apró testméretű kutyák, mint például a máltai, vagy a csivava, néha jó úszók, de könnyen megijedhetnek a vízben, ami akár fulladáshoz is vezethet.


doghint.com

A középutat pedig azok a kutyák jelentik, akik nem kifejezetten vízimádók, de alapvetően meg lehet tanítani őket úszni. Vannak köztük olyanok, akik fizikailag képesek az úszásra, de valamilyen oknál fogva mégis félnek a víztől. Ők hajlamosak pánikba esni, ilyenkor kapálózni kezdenek, ami miatt hamarabb kifáradnak, ezért könnyen elmerülhetnek. 


doggytrainingpro.com

Természetesen az úszás és a víz szeretete egyéni vérmérséklet kérdése is, tehát akár az adott fajtán belül is jelentős eltéréseket tapasztalhatunk.

A vízhez szoktatást és az úszás tanítását kölyökkorban a legjobb elkezdeni, esetleg egy megfelelő méretű, kutyáknak készült mentőmellény segítségével, ami a víz felszínén tartja az ebet.


barkingorders.net

És ha a kutyád nem egy Michael Phelps, akkor se ess kétségbe, az időt így is együtt tölthetitek a medence partján egy kényelmes nyugágyban szunyókálva. 🙂

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: animalplanet.com, indexkép: doggiepaddles.co.uk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...