Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan működik Kedvencünk memóriája?

Kutyád emlékszik arra, hogy ki vagy, hiszen minden nap lelkesen és kitörő örömmel fogad, amikor hazaérsz a munkából. De mi lehet a helyzet a többi dologgal? Vajon emlékszik arra is, hogy tegnap elvitted sétálni, vagy adtál neki egy finom csontot?

Sajnos a kutyáknál a rövidtávú memória nem nagyon működik. Egy svéd tanulmány megállapította, hogy a kutyák két percen belül elfelejtik azt, hogy mi történt. Barátod nem emlékszik arra, hogy egy órával ezelőtt alaposan megszeretgetted, mint ahogyan hamar elfelejti a tegnapi sétát, vagy a kapott csontot is.

A jó hír az, hogy kutyád mégis képes emlékezni a dolgokra, csak másképpen csinálja, mint mi emberek. Ennek oka, hogy a memóriának különböző típusai vannak.

Nekünk, embereknek, ún. epizodikus memóriánk van, melynek segítségével személyes emlékeinket őrizzük. Ez a memória teszi lehetővé számunkra, hogy visszaemlékezzünk az életünk során velünk történt eseményekre, konkrét időpontokra és a helyszínekre. Miközben felelevenítjük a korábban történteket, tulajdonképpen egy időutazást teszünk, vissza a múltba.

Ezzel szemben a kutyák memóriája asszociatív, ami azt jelenti, hogy ők is emlékeznek dolgokra, de az alapján, hogy a megtörtént eseményeket valami máshoz kötik.

Nézzünk erre néhány példát:

Ha mindig felteszed a baseball sapkádat, mielőtt sétálni indulsz Kedvenceddel, akkor hamarosan azt fogod tapasztalni, hogy kutyád már attól izgatott lesz, ha meglátja, hogy elővetted a sapkát. A kutya a baseball sapkát a sétához társítja. Ez az asszociáció egészen addig tart benne, amíg a sétát egy új „rituálé” nem előzi meg.

Ha a séta előtt nem teszed fel a sapkádat, vagy nem veszed elő a pórázt, kutyádon nem fogsz izgatott viselkedést tapasztalni.

De nem kizárólag pozitív asszociáció létezik, a kutyáknak is lehetnek negatív emlékei.

Ilyen lehet például a hangos zajoktól történő menekülés. Kölyökkutyád talán érdeklődéssel szaglászta körbe a porszívót, amikor először találkozott vele.  Viszont amint bekapcsoltad és váratlanul meghallotta a számára ijesztő hangot, azonnal menekülni kezdett, és igyekezett minél távolabb kerülni a rettenetes tárgytól. Ezek után kutyád valószínűleg mindig meg fog ijedni a váratlan hangos zajoktól, mivel azokat rögtön egy számára kellemetlen élményhez, a porszívó ijesztő hangjához fogja kötni. Ezt úgy tudod megváltoztatni, ha pozitív asszociációt alakítasz ki benne a hangos porszívóval kapcsolatban (például jutalomfalatot adsz neki, vagy párszor eldobod a labdáját).

Az asszociatív memória a kutyáknál és más állatoknál a túlélés érdekében alakult ki. „Emlékeznek” az őket ért negatív élményekre, és legközelebb elkerülik azokat. Ha egy sündisznó tüskéivel találkoztak, akkor legközelebb nem fogják úgy gondolni, hogy a sün a megfelelő táplálék számukra, és más élelem után néznek. Az ilyen típusú asszociációk alapvetőek a túléléshez.

Hogyan tudunk változtatni kutyánk negatív asszociációin?

Ha azt látjuk, hogy kutyánknak bizonyos dolgokkal, tárgyakkal szemben negatív képzettársításai vannak, igyekezzünk ezeket pozitív irányba változtatni. Lehet, hogy kutyád szeretett autózni, de az egyik alkalommal rossz tapasztalat érte, amikor az állatorvoshoz vitted.  Ezután nem fog szívesen beszállni az autóba, nem lesz kedve sehová sem menni a „rossz emlékű kocsival”.  Ha meg tudod változtatni ezt az asszociációt, akkor kutyád legközelebb már ugyanolyan boldogan fog beszállni az autóba, mint korábban.

A gépkocsi-fóbia megszüntetésére az egyik lehetséges módszer az, ha beülünk kutyánkkal oda, ahol az autóban utazni szokott (a hátsó ülésre, vagy a csomagtartóba), és kedvenc játékával játszunk vele anélkül, hogy a motort beindítanánk. Ismételjük ezt többször, egy – egy alkalommal fokozatosan növelve az időtartamot (kb. 5-10 perc összesen), majd járó motor mellett is ugyanígy tegyünk, egészen addig, amíg már magától is szívesen beugrik az autóba. Ekkor vigyük el néhány olyan helyre, ahol jól érzi magát, például kedvenc parkjába, vagy kutyapajtásához.

Lehet, hogy nem lesz könnyű dolgunk, és sok ismétlésre lesz szükség, hiszen minél erősebb a negatív asszociáció, annál nehezebb megváltoztatnunk.

Ezért olyan fontos kutyáink, és saját magunk számára is Cesar Millan filozófiája: „élj a pillanatnak”. A kutyák nem kapaszkodnak a régi emlékekbe, ahogy azt az előbb tanultuk, hamar elfelejtik, mi történt korábban, akár a néhány perccel ezelőtti történéseket is. Tehát fogadjuk meg a tanácsot, és éljünk a jelenben!

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: cesarsway
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...