Saját KB bal
Saját KB jobb

Így óvhatod meg kutyád mancsait a fagyos, jeges időben

A friss hó szinte játszani hívja kutyánkat és minket is, de az önfeledt hancúrozás után nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy a fagyos hó minél kevésbé okozzon sérülést kedvencünk talppárnáiban. Az Akela kutyaiskola tanácsai.

A baj nem is igazán a hóval és jéggel van, amin ugyan fájdalmas lehet sétálni, de az igazi veszélyt inkább azok az anyagok jelentik amiket rászórnak: só vagy egyéb csúszásgátló, olvasztó anyagok.

Ugyanis mikor sétára indulunk kis barátunkkal ezek az anyagok a hóval együtt beleragadhatnak mancsába, vagyis a szőrébe és pillanatok alatt jéggolyócskákká fagyhatnak. A golyócskák járás közben dörzsölik a bőrét. Ami egyrészt nagyon fájdalmas a számára, másrészt ennek bőrgyulladás, hámhiány és súlyos esetben akár sántaság is lehet a következménye. Haza érve ne hagyjuk, hogy ő maga tisztogassa meg a mancsait, mert ha lenyalja a talpáról a sózott havat, annak hányás vagy hasmenés is lehet a vége.

Hogyan is segíthetsz kutyádnak havas, jeges időban:

– Minden séta után mossuk meg lábát! Ezzel eltávolítunk minden olyan anyagot, melyek kiszáríthatnák a mancsait.
– Hozzuk rendbe a mancsok közötti szőrt, ezzel csökkenthetjük annak kockázatát, hogy túl sok jégkristály és sós-havas anyag ragadjon be a mancsszőrök közé.
– A jéggolyócskák eltávolítása: körülbelül 25 fokos vízzel teli lavórba, edénybe tedd a kutya mancsát és hagyd, hogy magától olvadjanak le a golyócskák. Ennél melegebb víz sajnos már égési sérüléseket okozhat!!!! Ezek után alaposan szárítsd meg kedvenced és ne menjetek vissza a hóba rögtön, mert az ismételt fagyás-olvasztás szöveti károsodást okoz.
– Séta előtt, gyógyszertári vazelinnal dörzsöljük be a talppárnákat és az ujjak közét. Így elkerülhetjük az apró sérüléseket és csípésérzetet.
– Ha ebünk lábai érzékenyek adjunk rá neoprénből készült hócipőt! Először kicsit furcsán fog benne járni, de aztán megszokja, és hamar hozzászokik a kellemes érzéshez. Sérült, sebes talpra ajánlott is a cipőcske a mielőbbi gyógyulás végett!
– Séta közben időnként söprögessük le a havat a mancsokról, kerüljük a sózott utakat, ha közben még is belefutunk sózásba térjünk le a tiszta hóra és pár lépés után szintén söprögessük le a havat.

Akela kutyaiskola

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...