A kutya is megfázhat, éppen úgy, mint az ember

Valószínűleg már mindenki adott rá sapkát, sálat, csizmát, télikabátot az egész családra. És a kutyának is? Sokan megmosolyogják azokat, akik az utcán kötött mellénykébe, termo kabátba, helyes kis cipellőbe öltöztetik a kutyájukat. Pedig azt kell mondjuk, ezzel az emberek nem látják jól a helyzetet. A szakértő tanácsai (kutya) megfázás elkerülésére, vagy éppen kezelésére. 

A szakértő szerint az emberek nem látják jól a helyzetet. Hányszor halljuk azt a mondatot az időváltozás időszakában, hogy kicsit megfáztam, mert olyan csalóka még az idő, vagy folyik az orrom, mert tegnap alul öltöztem. Tehát, mi emberek elfogadottan, elismerten, már-már kötelezően megfázunk a tél beálltával.

A kutyák között sokkal többen vannak, akik nehezen viselik a kinti hideget, mint azok, akik kifejezetten ezt szeretik. És ez nem a kutya mérete alapján dönthető el, hanem:

– a szőrzet minőségén: hossza, sűrűsége, aljszőrzet megléte – nagyon tudnak vacogni a rövid vékony szőrű fajták, mint a vizsla, buldog, agár, beagle, csivava, dalmata, stb. ,

– a fajtán: a lassabb anyagcseréjű kutyák jobban bírják a hideget – például: husky, malamute,

– a tartási körülményeken: lakásban tartott kutyák rosszabbul viselik a hideget,

– a kutya életkorán: a fiatal és idős állat fázósabb, ugyanúgy akárcsak az ember,

– tápláltsági állapoton: a jól táplált, ideális (vagy kicsit felette) testtömegű kutya bőr alatti rétegében a zsírszövet enyhe védelmet tud nyújtani a hideg ellen.

Felmerül a kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy fázik egy kutya?

A válasz nagyon egyszerű, még akkor is, ha nem mondja el szavakkal. A leglátványosabb, hogy didereg, remeg; lábait emelgeti, egyik lábáról a másikra áll, farkát behúzza, a földön fekve összegömbölyödik. Az összekuporodással csökkenti a test szabad felületét, így kisebb lesz a hővesztesége.

A gazdi alapvető kötelessége, hogy barátját megvédje az áthűléstől, majd az abból adódó megfázástól. A szobában tartott kutyáknál nagyon fontos a téli ruházat használata, hiszen a kutya is a fűtött 22-23 fokos szobából megy le a 0 fok körüli hőmérsékletbe. A szabadon tartott, udvari kutyáknak fontos, hogy legyen kutyaólja, ahova be tud húzódni a hideg, a szél és az eső elől. Fontos a kutyaház mérete, hiszen olyan kell, amit be tud lihegni. A hőszigetelésben is segíthetünk, hiszen a kutyaólat ki lehet bélelni hőszigetelő anyaggal, sőt alsó fűthető résszel is ki lehet egészíteni. (Cikkajánló: Esős, hideg időben a kutyaház se maradjon szigetelés nélkül)

Abban az esetben, ha kutyánk a nagy séta közben átfázott, a hazaérkezéskor kínáljuk meg langyos vízzel, esetleg kézmeleg húsleves levével. A séta utáni étkezésekor is akár a tápot, akár az ételt melegítsük meg neki. Takarjuk be a kutyát a fűtőtesten felmelegített takaróval, törölközővel. Engedjük meg, hogy a fűtőtest közelébe feküdjön le. Hibás elgondolás, hogy meleg vizes zuhanyzással, hajszárítással kell felmelegíteni a kutyát. A meleg fürdő csak az embernek esik jól a hideg után, főleg ha valami kellemes fürdőolaj, vagy fürdősó is kerül a kádba.

A megfázás esetén a diéta nagyon fontos. A beteg kutya, főleg, ha láza is van étvágytalan, rosszkedvű. Ilyenkor igyekezzünk a kedvében járni, és olyan étellel kínálni, amit szeret, jól hasznosul, és magas a folyadéktartalma. Könnyen lehet, hogy vizet nem fogyaszt az itató tálkából, de ha egy húsos leves vagy párolt szaftos husi kerül elé, akkor a folyadékot is kilefetyeli. Ilyen ínycsiklandó étel lehet a kutyának

– főtt hús rizzsel

– színhús zöldséggel párolva

– zúza pörkölt (enyhe fűszerezéssel), rizzsel

– csirkeszív főzve tésztával

– jutalom falatként alkalmazott kutyatáp

Ha a rosszkedv, étvágytalanság, száraz orr 2-3 napig fennáll, vigyük el az állatorvoshoz a kutyát. Láz esetén ne tétovázzunk, azonnal keressük fel az orvost, mert a láz nem csak egy sima megfázás jele lehet, hanem valamilyen fertőzésnek is.

Ha segítségre van szüksége, ne habozzon felkeresni minket a következő elérhetőségeken:

www.kutyadieta.hu – www.facebook.com/vitalkutyadieta – Tel.: +36 20/558 1393

Dr. Mák Erzsébet
(dietetikus)

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...