Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák szívférgessége: tények és legendák

A kutyák szívférgességét könnyű megelőzni, de annál nehezebb és költségesebb megszabadulni tőle. Különítsük hát el a tényeket a mítoszoktól a szívféreg-problémával kapcsolatban. A Tápfutár.hu összegyűjtötte ezeket a tényeket.

Hogy lesz a kutyánk szívférges?

Csak és kizárólag egy fertőzött szúnyog csípése által. Nincs rá más mód, hogy egy kutya megfertőződjön. És arra sincs, hogy kiderítsük: egy szúnyog fertőzött-e. Ezért olyan fontos a megelőzés. 
A szívféreg nagyon könnyen terjed egyik területről a másikra, Amerikában például már mind az 50 államban jelentettek fertőzöttséget. És már egyetlen, szívféreg-lárvákkal fertőzött szúnyog csípése is megfertőzi kutyánkat. Nemcsak, hogy egész Amerikában elterjedt mára a szívféreg, de olyan területeken is jelen van, ahol az állatorvosok régebben azt mondták: „Ó, nálunk nincs szívféreg egyáltalán”. Ha állatok és szúnyogok is jelen vannak valahol, akkor a szívféreg is megjelenik. Ilyen egyszerű a dolog. Körülbelül hét hónap leforgása alatt válnak a lárvák kifejlett féreggé, a csípéstől számítva. Megtelepszenek a szívben, tüdőben és a környező erekben, majd szaporodni kezdenek. A kifejlett féreg akár 30 cm-esre is megnőhet, 5-7 évig is elél, és egy kutyában mintegy 250 féreg is tenyészhet.


Fotó: tápfutár.hu

Hogyan deríthetjük ki, hogy a kutyánk szívférges-e?

Jelenleg kétféle teszt áll rendelkezésünkre, melyekhez az állat vérére van szükség. Az egyik egy antigén-kimutatáson alapuló gyorsteszt, melyet pillanatok alatt el tud végezni az állatorvosunk (ELISA), a másik pedig egy laboratóriumi teszt, mely a levett vérből kimutatható mikrofiláriákat vizsgálja (KNOTT). 

Ezeken kívül még megállapíthatják a fertőzöttséget kenetvizsgálat (nem teljesen megbízható módszer), PCR vizsgálat, mellkas-röntgen, szívultrahang és EKG vizsgálat során is, ám az utóbbiak csak akkor javasoltak, amikor már bizonyosságot nyertünk és fel szeretnénk térképezni, hogy mekkora a baj. Mivel a férgek mikrofiláriáinak jelenléte a vérben bizonyos napszakokban eltérő lehet, érdemes több tesztet is (ELISA és KNOTT) is elvégeztetni.


NAGYON FONTOS, hogy bizonyos megelőző gyógyszerkészítményeket NEM szabad a kutyának beadni, amíg nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy NINCS szívférgessége. Ugyanis vannak erősebb gyógyszerek is forgalomban, amelyek megölhetik a kifejlett férgeket is, melyek eltömik az ereket és ezáltal állatunk trombózist kaphat, majd elpusztulhat. Mindig konzultáljunk szakemberrel, mielőtt megkezdjük a megelőzést!



Fotó: tápfutár.hu

Elkaphatja az ember a szívférget a kutyától?

Csak szúnyog által terjed az élősködő. Ez egy olyan parazita, ami csak kutyákat, macskákat, görényeket és más emlősöket fertőz meg. Ritka esetben emberek is megfertőződhetnek, de a féreg ilyenkor nem fejlődik ki teljesen. A féreg a tüdőbe vándorol, és kerek, tumorszerű elváltozást okoz. De ez csak nagyon ritkán fordul elő.

Ha kutyáink egyike szívférges, átadhatja azt a többi kutyánknak?

Nem. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: az egyetlen módja a szívféreg terjedésének a fertőzött szúnyog csípése. És még ha egy féregmentes szúnyog csípi is meg fertőzött kutyánkat, majd egészséges ebünket is, akkor sem terjeszti tovább a parazitát köztük. Ennek oka, hogy amikor egy szúnyog egy fertőzött állatot csíp meg, akkor a féregnek át kell esnie egy lappangási perióduson, mielőtt más állatokat fertőzhetne meg.

Szabad szívférges kutyát örökbe fogadni?

Ez egy nagyon elterjedt probléma a menhelyeken manapság, és ritkán van pénzük a szívféreg-fertőzés kezelésére. Tökéletes választás lehet egy szívférges kutyus, de elkötelezettnek kell lennünk a betegség megfelelő kezelése iránt, mivel ha nem kezeljük újdonsült kedvencünket, a szörnyű fertőzés a kutya halálához vezethet.

Hogyan előzhetjük meg, hogy kutyánk szívférges legyen?

Léteznek havi tabletták, havi cseppek, amik bőrre kenve fejtik ki hatásukat. A kutyában okozott kár, és a kezelés költségei is sokkal többe kerülnek, mint a megelőzés. Egy évnyi szívféreg elleni szer ára –a kutya méretétől függően- körülbelül 10 és 20 ezer forint között mozog.

Milyen tünetei vannak a szívféreg-fertőzésnek?

Kezdetben kutyánk tünetmentes. De ahogy egyre több és több féreg tenyészik a szívben és a tüdőben, a legtöbb kutyánál köhögés jelentkezik. Ahogy súlyosbodik a helyzet, kutyánk már nem lesz képes annyit mozogni, mint azelőtt; sokkal fáradékonyabbá válik. 

A legsúlyosabb stádiumban hallhatunk abnormális tüdőhangokat, kutyánk elájulhat az agy vérhiányos állapota miatt, vagy akár végtagödéma, veseelégtelenség, májkárosodás is kialakulhat.
Amennyiben a fertőzés kezeletlen marad, a legtöbb eb belehal.


Fotó: tápfutár.hu

Ha már szívférges a kutyánk, hogyan kezeltessük? Mennyibe fog kerülni?

Többféle kezelés létezik, de a kutatások alapján a legmegbízhatóbb az Amerikai Szívféreg Társaság (American Hearthworm Society ) által meghatározott a leginkább biztonságos és elfogadott. Ezen kezeléshez használt gyógyszer egy beinjekciózható, arzén-alapú termék. A kutya egy, majd egy hónap eltelte után két egymást követő napon még egy-egy injekciót kap, melyek elpusztítják a kifejlett szívférgeket a szív ereiben. Ez egy rendkívül fájdalmas injekció, melynek helye még több napig fáj az állatnak. Továbbá ezen injekciók előtt egy több hetes felkészítő gyógyszeres kúrán is túl kell esnie ebünknek (antihisztamin-, antibiotikum-, stb kúra).

A legbiztonságosabb módja a kezelésnek az, ha mindenre kiterjedő előzetes vizsgálatoknak vetjük alá kutyánkat, beleértve a röntgent, vérképet, és minden mást, ami szükséges a fertőzés súlyosságának megállapításához. Azután kutyánk megkaphatja az injekciókat. Az előzetes vizsgálatokkal és kórházi megfigyeléssel együtt a végszámla akár 280.000-300.000 forintosra is hízhat, de ez az állat tömegétől függ. 


Nagyon fontos, hogy vizsgálódjunk a témában, kérdezősködjünk és végül szakértő orvoshoz vigyük ebünket, mert ez a betegség még viszonylag új és nem lehet rutinból kezelni.


Miért kell kímélnünk a kutyánkat a szívféreg-kezelés számos hónapja alatt?

A kezelés után a férgek megkezdik az elhalálozást. Haláluk után apró darabkákra esnek szét, amik eltömíthetik a tüdőben lévő ereket, és az eb halálát okozhatják. Ezért nem szabad hagynunk, hogy kutyánk intenzíven mozogjon, és ketrecnyugalmat kell biztosítanunk számára a kezelés alatt is, és azt követően még számos hónapig. A szívféreg-kezelés után elpusztuló kutyák többsége azért hal meg, mert gazdájuk engedte őket futni vagy játszani. Maga a gyógyszer nem okoz halált, csak az esetleges trombózis kialakulása, ha nem vesszük elég komolyan a kennelnyugalmat. Nagyon fontos! Kintre csak a dolgát elvégezni vigyük, utána egyből vigyük vissza a házba/lakásba és ott se engedjük ki a kennelből/boxból/ketrecből. Talán ez a legnehezebben végrehajtható feladat, miközben a kutyusunk könyörgő szemeibe bámulunk, aki labdázna, futna, ugrálna, de ne felejtsük, hogy pillanatnyi gyengeségünk kedvencünk életébe kerülhet!


Fotó: tápfutár.hu

Ha a kutyánkban szívférget találnak, akkor adhatjuk neki továbbra is csak a havi gyógyszerét ahelyett, hogy kezeltetnénk? Ez megöli a férgeket?

A kutatások kimutatták, hogy ha egy bizonyos, elterjedt gyógyszert használunk havi rendszerességgel, akkor két év leforgása alatt elpusztul a fiatal szívférgek nagy része. A gond az, hogy ezalatt az összes szívféreg visszafordíthatatlanul károsítja kutyánk szívét és érrendszerét. Ám ha anyagi helyzetünk nem engedi, hogy valós kezelésre küldjük kedvencünk, akkor a havi gyógyszeradag is lehet alternatíva, bár kevésbé hatékony és valószínűleg kedvencünk nem fog élni túl sokáig.

A hidegebb hónapokban is kell adnunk kutyánknak a gyógyszerét, amikor nincsenek szúnyogok?

Több hozzáértő állatorvos és szakember (habár Magyarországon sajnos kevesen vannak ilyenek) is azt javasolja, hogy egész évben gyógyszerezzük kutyánkat. Ennek egyik oka, hogy nagyon sokan felejtik el beadni a megelőzésre használt gyógyszert. Ez egy nagyon gyakori probléma. Viszont ha egész évben adagoljuk a szert, és véletlenül kihagyunk egy hónapot, akkor kutyánk védettsége valószínűleg megmarad. Ellenben több hónapnyi kihagyás után könnyen megfertőződhet.

Egy másik ok, ami a folyamatos gyógyszerezés mellett szól, hogy a mai szerek nagy része megelőzi a hengeresférgek, ostorférgek és galandférgek megjelenését is. Ezek ellen is folyamatos védelmet kell biztosítanunk ebünk számára. 

Forrás: tápfutár.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...