Saját KB bal
Saját KB jobb

Házi kutyapedikűr

Levághatom én a kutyusom körmét? Ha igen, honnan tudjam, mennyit kell vágni? És mit csináljak, ha túl sokat vágtam? Ugye ismerősek ezek a kérdések? Bizony, a legtöbb gazdi életében eljön az az idő, mikor megoldást kell találnia kutyusa gyorsan növő karmocskáinak problémájára! 

A kutyusok éles kis karmai folyamatosan növésben vannak, és mivel nem tudják őket visszahúzni – úgy, mint például a macskák – járás közben rendületlenül koptatják őket. Azonban a folyamatos koptatás ellenére is előfordulhat, hogy a karom olyan hosszúra megnő, hogy az már zavarja kutyusunkat a járásban. Ilyenkor nincs más megoldás, kutyusunknak pedikűrre van szüksége. A tapasztalatlan gazdiknak érdemes először kutyakozmetikus vagy állatorvos segítségét kérnie, később azonban, ha a profiktól már eltanultuk a módszert, mi magunk, házilag is megoldhatjuk kutyusunk karomproblémáit – írja a Goodiebox.hu.

Csináld magad

Speciális, kutyakarom vágására kifejlesztetett ollót ma már minden gazdi könnyedén beszerezhet kisebb-nagyobb állatboltokban. Ezzel az eszközzel biztonságosan, a karomlemez berepedése nélkül maguk a gazdik is le tudják csípni a karomvégeket. Fontos! Hagyományos ollóval semmi esetre sem szabad próbálkozni! Egy sima ollóval ugyanis nem lehet szabályosan levágni a karmot.

A megfelelő eszköz beszerzése után követezhet maga a művelet. Előre szólunk, a házi kutyapedikűr egyáltalán nem egyszerű feladat! Egy óvatlan mozdulattal ugyanis könnyen megsérthetjük a kutyusunk karmaiban futó ereket. Bár egy világos karomban a piros erek jól látszanak, de egy sötét színű esetén a gazdi is sötétben tapogatózik. Ha pedig véletlenül megsérül az ér, nem kis fájdalmat tudunk okozni kutyusunknak. Éppen ezért – ha otthoni karomszépítésre adjuk a fejünket – ügyelni kell arra, hogy egyszerre ne egy nagy darabot vágjunk le, hanem fokozatosan, a lábujjpárnával párhuzamosan kisebb csíkokat, addig, míg a kutyus karma éppen csak érinti a talajt.

Kutyaelsősegély

Ha kedvencünk véletlenül mégis megsérülne, a vérző körömre nyomjunk erősen valamilyen pamut anyagot, például vattakorongot vagy pamut zsebkendőt. Tartsuk erősen a karom vérző felületén, és ne ijedjünk meg, a vérzés pár percen belül el fog állni. Ha mégsem csillapodna, használhatunk vérzést csillapító hintőport, vagy akár porrá tört kalciumtablettát is. Ha pedig elállt a karom vérzése, szórjunk rá fertőtlenítő hintőport.

TIPP

Azok a fránya karmok sokkal jobban kopnak, ha nem csak füvön, hanem köves területen és betonon is sétáltatjuk kutyusunkat!

Figyelem! A szakszerű karomvágást kutyakozmetikus végzi. Az otthon történő, szakértelmet nélkülöző karmok vágása esetenként sérüléseket is okozhatnak a kutyának. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy sérülés- és fájdalommentesen tudod kutyád karmait levágni, inkább fordulj kutyakozmetikushoz!

Kutyakozmetikák

Kutyaelsősegély

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: Goodiebox.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...