Saját KB bal
Saját KB jobb

Szívférgesség. Az orvos válaszol

Sajnos egyre aktuálisabb téma a szívférgesség a kutyáknál. A szúnyogok által terjesztett betegség komoly problémákat okozhat a kutyáknak, legrosszabb esetben akár halált is. Nemrégiben indított egy Facebook oldalt Dr. Laczkó Tímea állatorvos, akinek célja megismertetni az állattartókkal a szívférgességet, felvilágosítani mindenkit a betegségről, annak terjedéséről, tüneteiről, lefolyásáról, kezeléséről, megelőzésről – egyszóval mindenről, ami ezzel kapcsolatos. 

Az oldalról gyűjtöttük össze az alábbi nagyon fontos tudnivalókat:

Ismerd meg ellenségedet! – 1. fejezet

A szívféreg ( alias Dirofilaria immitis) egy karcsú, fehér, kb. 12-30 cm hosszú féreg,ami a fonálférgek közé tartozik. Két alakja van, lárvaalak és a felnőtt féreg (nőstények és hímek lehetnek). Vérplazmával táplálkoznak. A kifejlett példányok a jobb szívfélben, a tüdőartériában, hátsó üres vénában és az ehhez kapcsolódó erekben fordulnak elő, míg a fiatal alakok más szervekben is (szem, központi idegrendszer) megjelenhetnek. Az első képen a felnőtt férgek láthatóak, míg a második képen egy vérkenetben felfedezhető lárvaalak, az ún. mikrofilaria látható a vörösvérsejtek között.

  

Ismerd meg ellenségeidet! – 2. fejezet

A szívférgek ún. köztigazdái a különféle szúnyogok ( Anopheles, Culex, Aedes, Mansonia-fajok).Feladatuk a betegség terjesztése azáltal, hogy a fertőzött állatból vért szívnak, majd bennük a lárvák kb. 2 hétig tovább fejlődnek, átalakulnak. Az ezt követő következő vérszívással juttatják be a lárvákat az állat szervezetébe és fertőzik meg. A betegség megelőzése szempontjából tehát kulcsfontosságú a szúnyogok elleni védekezés, illetve a bejutott, de még lárvaalakban lévő férgek elpusztítása

A fertőzöttség sokszor és akár sokáig tünetmentes maradhat. A fertőzött kutyán nem látszik semmi különös, azonban ez idő alatt fertőzheti a társait. Ezért is nagy jelentőségűek a szűrővizsgálatok a fertőzöttség kimutatására. A tünetek között a fáradékonyság, bágyadtság, fokozatos lesoványodás, köhögés,előrehaladottabb állapotban pedig a végtagok vizenyője és a hasvízkór szerepel. Sajnos a betegség akár minden előjel nélküli hirtelen elhulláshoz is vezethet. Bármelyiket fent említett tünet esetén érdemes tesztet végezni a betegség kizárása vagy megerősítése végett.

Tesztem, tesztem, mondd meg nékem……

A szűrővizsgálatok jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni! Minden kutyánál érdemes első lépésként egy gyorstesztet (ELISA -teszt) végeztetni a betegséggel kapcsolatban. Mint a nevéből is adódik, gyors eredménnyel jár, így hamar fény derülhet egy esetleges problémára (jobbak a kezelési esélyek is). Ugyanakkor a negatív teszt eredménye megnyugvást hoz a gazdiknak és attól fogva már csak a védelemre kell koncentrálni. Érdeklődj állatorvosodnál a lehetőségről!

Szerencsés esetek

A megelőzés, illetve a szűrővizsgálat tehát kiemelt fontosságú. A Westie Rescue Hungary Fajtamentő Egyesület vezetője, Hatvani Viktória számolt be nekünk Dominikról, aki szívférgességben szenvedett, de túl van a kezelésen, sikerült megmenteni és ma már a vidám westiek életét éli.


Dominik, a szívférgességből gyógyult kutya

 

Kérdésed van a szívférgességgel kapcsolatban? 

Írj a [email protected] e-mail címre vagy a Facebook oldalra. Minden kérdésedre választ kapsz.


Dr. Laczkó Tímea
 

 

Ezt olvastad már?

További cikkek a témában:

Egyre több a szívférges kutya

Szívféregtől féltik kutyáikat a gazdik Szegeden

Szívférgesség – csak egyszerűen – VIDEÓ

Hasznos cikkek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...